RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

Завршна презентација резултата примарне селекције у школама

У намери да се свим актерима пројекта „Успостављање система примарне селекције отпада у школама у Ужицу и Тузли“ презентују резултати до којих се дошло током 15 месеци његове реализације, пројектни тим је 13. маја организовао састанак на ову тему, у просторијама Техничке школе у Ужицу. Састанку су присуствовали представници ужичких школа (директори и наставници биологије), укључених у реализацију пројекта; затим чланови градског већа Града Ужица, задужени за ресоре образовања и рада јавних предузећа; потом Школске управе, уз чију је подршку пројекат спроведен; као и Заједничког техничког секретаријата Програма Србија-Босна и Херцеговина, у оквиру кога је пројекат исфинансиран, али и партнерских организација које су пројекат реализовале - ЈКП Дубоко, Удружења наставника Опстанак и РРА Златибор.

Испоставило се да остварени резултати никога не могу оставити равнодушним и да  је 90 минута недовољно времена да се изнесу сва мишљења у вези ове проблематике. Пошто су цифре неумољиве, наводимо неке од најупечатљивијих: 14 школа са укупно 9.700 ученика и преко 1.000 упосленика, за непуну школску годину прикупило је близу 25 т сировина, које су кроз процес рециклаже искоришћене уместо да су одложене на депонијски простор. На овај начин је остварена уштеда од 950 м³ депонијског простора, који је у процесу изградње коштао приближно 13 €/м³. Структуру прикупљених сировина чиниле су: 58% ПЕТ амбалаже, 25% папира и картона, 15% тетрапака и 2% алуминијумских лименки.

Када говоримо о инфраструктурном опремању школа и комуналног предузећа, вредне помена су набавке: 1 камиона аутоподизача; 14 металних контејнера (5/7 м³); 270 пластичних канти (120/240 л) и 1,5 т PVC кеса неопходних за неометано функционисање система пражњења канти.

На крају, не и мање важно, пројекат је имао јаку едукативну компоненту, која се осликава кроз спроведених: 14 информативних кампања за све ужичке школе, 14 еколошких секција  са преко 300 полазника, 14 еколошких квизова са преко 200 такмичара и 2 еколошка кампа са 56 ужичких ђака, који су на њима учествовали као најбоље оцењени на квиз такмичењима. Пријатељства која су се изродила међу актерима кампова, нове љубави, идеје за нову сарадњу и мноштво топлих и људских прича, само су потврда да је пројекат у потпуности испунио очекивања и уложени новац.  

Све то заједно резултирало је чињеницом да је у 14 ужичких школа уведен систем примарне селекције отпада, чија одрживост зависи искључиво од спремности поменутих актера да га даље развијају и унапређују. Што се тиче ЈКП Дубоко, на састанку се могао чути став да ће то регионално предузеће наставити са редовним одвожењем селектованог отпада из школа и да је у те сврхе набављено довољно кеса. Када је реч о самим школама, директори су изнели уверење да нема ниједног разлога да се са овом активношћу не настави и у наредним школским годинама. Наставници биологије су изнели став да ће и у будуће наставити активно да едукују ђаке, када је реч о заштити животне средине, са посебним акцентом на примарну селекцију отпада. Градски већници су се обавезали да ће своје колеге у Већу, упознати са иницијативом која је потекла са овог састанка, а тиче се формирања радне групе на нивоу Града, са задатком конципирања адекватног модела за унапређење тренутног стања примарне селекције отпада у граду. Школама учесницама пројекта, додељене су плакете о успешно уведеном систему примарне селекције отпада, као својеврсни подстрек за његово даље унапређење и одрживост.

Остаје нам да верујемо да ће бити довољно снаге, храбрости и воље у граду Ужицу, за покретање овог питања. Овај пројекат је доказао две ствари – прва, да овакве иницијативе имају своју финансијску оправданост и да нису нужно скупе, друга – да овај град има довољно знања и експертизе да се овим питањима адекватно бави. Хоћемо ли нешто научити из овог пројекта, остаје да се види у времену које је пред нама.

Пројектни тим се и овом приликом захваљује свима који су узели активно учешће у пројектним активностима: помоћним радницима, ученицима, наставницима и директорима у школама; ангажованима на пословима прикупљања, транспорта и секундарне селекције у ЈКП Дубоко, донатору на финансијској подршци, а Заједничком техничком секретаријату на оперативној помоћи.

Презентације коришћене на састанку, можете преузети овде и овде.

Завршна презентација резултата примарне селекције у школама се реализовала у оквиру пројекта „Увођење система примарне селекције отпада у школама у Ужицу и Тузли“ који партнерски спроводе Регионални центар за управљање отпадом Дубоко и Регионална развојна агенције Златибор из Ужица, а ЈКП Комуналац и Центар за екологију и енергију из Тузле. Пројекат се реализује средствима ЕУ у оквиру Програма прекограничне сарадње Србија – Босна и Херцеговина.

Довиђења до наредног пројекта!

Избор из конкурса

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА СПРОВОЂЕЊЕ ПАКЕТA УСЛУГА ЗА МЛАДЕ И ЖЕНЕ ПРЕДУЗЕТНИЦЕ

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА СПРОВОЂЕЊЕ ПАКЕТA УСЛУГА ЗА МЛАДЕ И ЖЕНЕ ПРЕДУЗЕТНИЦЕ

У оквиру

Програма стандардизованог сета услуга за микро, мала и средња предузећа и предузетнике у 2021. години, Министарства привреде

Јавни позив за спровођење пакета услуга за младе и жене предузетнице објављује се у складу са Програмом стандардизованог сета услуга за микро, мала и средња предузећа и предузетнике у 2021. години, Министарства привреде, који се реализује преко Развојне агенције Србије и акредитованих регионалних развојних агенција (у даљем тексту: Програм ССУ за ММСПП).

 

Избор из вести

НОВА УСЛУГА РРА ЗЛАТИБОР ДОСТУПНА ПРИВАТНОМ СЕКТОРУ

Регионална развојна агенција Златибор је у оквиру пројекта Кластер WМГ на ЕУ тржишту креирала  нову услугу намењену прдствницима приватног сектора:

МЕНТОРИНГ ЗА ИДЕНТИФИКАЦИЈУ И ПРИПРЕМУ ПРЕДЛОГА ПРОЈЕКАТА ФИНАНСИРАНИХ ИЗ НАЦИОНАЛНИХ И МЕЂУНАРОДНИХ ФОНДОВА.

Пројекат је  подржала Европска унија у партнерству са Владом Републике Србије преко програма ЕУ ПРО са циљем да се побољша конкурентности малих И средњих предузећа у металској индустрији.

Услуга подразумева подршку клијентима у идентификацији потреба предузећа које су складу са актуелним, доступним фондовима, припрему предлога пројекта И подршку у имплементацији.

Запослени у РРА Златибор  заинтересовним компанијама омогућиће приказивање обједињених најважнијих алтернативних извора финасирања доступних за домаћа МСП, као и приближавање услова, критеријума  које је потребно испунити, како би се конкурисало за доступна средства.


Више информација можете добити путем телефона : 031/ 523 065 или на емаил: office@rrazlatibor.rs

 

 

Тренутна посета

Имамо 117 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде