RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

Институционални облици подршке и развој типичних производа

У петак, 28. октобра 2011. године, Регионална развојна агенција Златибор органзовала је прву радионицу у оквиру реализације пројекта Развој типичних производа у североисточној Босни и Златиборском округу у Србији, за  представнике институција и организација које, као институционални облик подршке чине важне актере ланца вредности типичних традиционалних производа. Циљ одржавања радионице је представљање досадашњих активности и заједничка селекција најперспективнијих типичних производа,  као и дефинисање улоге актера у процесу развоја типичних производа.

Након представљања пројекта, учесници су упознати са резултатима спроведеног анкетирања и  широм листом производа по којима смо као Округ „најпрепознатљивији“ и који кроз призму заштите неком од ознака географског порекла имају највише могућности да у оквиру постојећих ресурса буду адекватно искоришћени и допринесу просперитету локалне заједнице. Кроз заједнички рад и анализу група производа, потврђене су неке од кључних претпоставки истраживачког тима, али су истовремено осветљени и нови аспекти и проблеми у развоју типичних производа.

Златиборки округ има бројне потенцијале у области  развоја типичних производа. Поједини производи су већ препознати као робне марке на тржишту, један број производа је део сталне угоститељско-туристичке понуде, али и даље постоји довољно простора за интервенције које могу да допринесу искоришћавању потенцијала на  адекватнији и профитабилнији начин. У том смислу, потребно је радити на решавању кључних идентификованих проблема у процесу производње, као што су  недостатак финансија за улагања, лоша инфраструктура, одумирање руралних подручја и  недостатак сировина за поједнине производе. Поред тога неуједначен стандард  производа и тржишни монополи идентификовани су као главне слабости у пласману типичних производа.

Област развоја типичних производа није јасно дефинисана ни на националном ни на регионалном нивоу. Постоји деклеративно залагање за развој типичних производа, али не постоје стратегије, правилници и закони који систематски обрађују ову област. Могуће је спровести регионалну иницијативу која би развој типичних производа и њихову заштити подигла на један виши ниво, односно која би могла утицати и на промену легислативе и стратешког планирања на републичком нивоу. Додатни проблем је недовољно развијена регионална свест, што се  рефлектује кроз слаб проток информација међу актерима и недовољно познавање регионалних вредности и специфичности.

Развој типичних производа захтева интердисциплинарни приступ и међуресорну сарадњу, а управо сарадња различитих актера је једна од кључних слабости како на националном тако и на локалном нивоу.  Током радионице констатовано је да актери врло често не познају рад и надлежности других институција и у том смислу не препознају ни сродне партнере. Управо то је један од сегмената на који ће бити усмерене активности овог Пројекта.


Избор из конкурса

Б2Б састанци на LEAP Summit u Zagrebu

У оквиру међународне конференције LEAP SUMMIT која се одржава у Загребу, Европска мрежа предузетништва Хрватске, у партнерству са Развојном агенцијом Србије (РАС), 26. марта ове године организује Б2Б сусрете за иновативна предузећа, предузетнике и Startup-ове. Догађај је првенствено намењен иновативним предузећима, startup-овима, фрееланцерима, инвеститорима, удружењима, студентима, универзитетима и истраживачким институцијама, као и свима онима који желе успоставити међународну пословну сарадњу и истражити нова тржишта.

 

Избор из вести

Продужетак конкурса РАС-а

Развојна агенција Србије (РАС) обавештава да је због ванредног стања, уведеног у циљу спречавања ширења вируса ЦОВИД-19, продужено трајање Јавног позива за учешће у Програму подршке за улазак у ланце добављача мултинационалних компанија у 2020. години, за додатних 60 дана.

У складу са ванредним стањем И мерама сузбијања епидемије вируса ЦОВИД 19, обавеставамо вас да смо продузили трајање ЈП за Програм стандардизоване услуге менторинга за секторе прерадјивацке индустрије, на 10.јун 2020.

 

Тренутна посета

Имамо 217 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде