RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

Округли сто Развој типичних производа на подручју сјевероисточне регије БиХ

У среду,14.децембра 2011. године у Тузли је одржан Округли сто на тему “Развој типичних производа на подручју сјевероисточне регије БиХ”, као део активности пројекта Развој типичних производа у североисточној БиХ и Златиборском округу у Србији, који у партнерству спроводе Независни биро за развој и РРА Златибор.

У првој фази реализације Пројекта, спроведено је истраживање и анализа стања типичних производа  у две прекограничне регије и идентификовани пољопривредни, гастрономски и занатски производи чији потенцијали за даљи развој значајно могу допринети оживљавању руралних подручја и обогаћивању постојеће туристичке понуде путем креирања нових туристичких производа. У складу са планираним активностима Пројекта, следи верификација анализе тренутног стања и разматрање механизама и интервенција са кључним актерима у ланцу вредности типичних производа и експертима из Босне и Херцеговине и Србије. Циљ одржавања округлог стола је усаглашавање ставова свих релевантних актера у вези са најперспективнијим типичним производима  и креирање  закључака  и препоруке за њихов даљи развој.

Проф. др Мидхат Јашић је на округлом столу представио резултате деск и теренског истраживања који су сажети у Анализи “Развој типичних производа на подручју сјевероисточне регије БиХ“. Поред идентификације кључних типичних производа, између осталих, у Анализи је истакнуто  "да се, подстицањем развоја типичних производа, може постићи конкурентска предност регије и БиХ на локалном и вањском тржишту, могу створити могућности за ново запошљавање, као и повећање прихода пољопривредних произвођача, старих заната, те задржавање руралног становништва на њиховим подручјима...".

О улогама и задацима  институција за подршку, битних за иновативно окружење за развој типичних производа, говорили су  представници саветодавних служби, институција задужених за очување и заштиту старих и традиционалних производа и заната, институције за заштиту и сертификацију типичних производа, као и представници  туристичких организација. У наставку је представљена  и Анализа стања типичних производа у Златиборском округу и покренута  дискусија о конкретним препорукама за унапређење и даљи развој типичних производа на подручју североисточне БиХ.  

 Још један сусрет прекограничних партнера уз подршку поменутих експерата из Босне и Србије, значајно је допринео унапређењу заједничког рада, конкретизацији и даљем развоју прекограничне сарадње како у погледу размене информација, знања и позитивних пракси, тако и у погледу развоја других видова размене између прекограничних  подручја.

Избор из конкурса

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ У ПРОГРАМУ ПОДРШКЕ ПРИВРЕДНИМ ДРУШТВИМА ЗА УЛАЗАК У ЛАНЦЕ ДОБАВЉАЧА МУЛТИНАЦИОНАЛНИХ КОМПАНИЈА У 2020. ГОДИНИ

Развојна агенција Србије (РАС) обавештава да је због ванредног стања, уведеног у циљу спречавања ширења вируса ЦОВИД-19, продужено трајање Јавног позива за учешће у Програму подршке за улазак у ланце добављача мултинационалних компанија у 2020. години, за додатних 60 дана.

Развојна агенција Србије (у даљем тексту: РАС) кроз спровођење вишегодишњег Програма подршке привредним друштвима за улазак у ланце добављача мултинационалних компанија (у даљем тексту: Програм) има за циљ подршку привредним друштвима у производним делатностима да кроз унапређење својих пословних перформанси испуне услове да постану добављачи мултинационалних компанија (у даљем тексту: МНК).

 

Избор из вести

Где набавити енергент на бази дрвне биомасе у Региону?

У претходном периоду Радна група за биомасу Златиборске области, уз подршку ГИЗ ДКТИ програма, реализовала је теренско истраживање и својеврсни попис свих произвођача, дистрибутера и трговаца енергентима на бази дрвне биомасе (цепано дрво, пелет, брикет, сечка, ћумур) који су регистровани и послују на територији 9 општина Златиборске области: Ариља, Бајине Баште, Чајетине, Косјерића, Нове Вароши, Пожеге, Прибоја, Пријепоља и Ужица. Након прикупљања свих података, ова база је урађена у форми картографског приказа и доступна је на интернет страници РРА Златибор.

 

Тренутна посета

Имамо 163 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде