RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

Одржана друга заједничка радионица за јачање капацитета удружења

Од 14 -16. октобра у Модричи је одржана друга заједничка радионица у оквиру пројекта прекограничне сарадње Развој типичних производа у североисточној Босни и Златиборском округу у Србији. Циљ заједничких едукативних радионица је јачање менаџмента удружења са подручја обухваћених Пројектом, у областима које су препознате као препрека даљем развоју и процесу валоризације ових производа.

Учесници су током тродневног тренинга имали прилику да се упознају са низом практичних и корисних информација у вези са управљањем финансијама. Посебно значајан сегмент посвећен је моделима за обезбеђивање средстава, јер околности намећу сталну потребу за унапређењем капацитета и увођењем нових услуга за чланове и кориснике, како би се надоместила  све теже доступна  донаторска  средстава за цивилни сектор. У том контексту и тема стратешког планирања и усвајање модела планског приступа,  јесте предуслов који ће помоћи да се удружења додатно оснаже и припреме за  остваривање својих циљева. Учесници ће у наредном периоду припремати акционе планове својих организација, а уз помоћ консултаната, Независног бироа за развој и РРА Златибор, дефинисати акциони план за 2013. годину за регионалну мрежу за развој типичних производа прекограничног подручја. Ове мреже  успостављене су у претходним фазама пројекта, чине их релевантне институције, организације и произвођачи, а заједнички акциони план допринеће да  се наставе активности на развоју и промоцији типичних производ и након завршетка Пројекта. Захваљујући заједничким активностима успостављени су контакти између произвођача и започети договори за успостављање континуиране сарадње  за којом постоји обострани интерес. 

Током боравка у Модричи, организована је посета Фрањевачком самостану у Толиси и Кули Змаја од Босне, што је веома значајно сa аспекта упознавања учесника из нашег краја са  културно–историјским знаменитостима, обичајима и традицијом Босне и Херцеговине. Посебан доживљај била је посета Удружењу Грачаничке кере из Грачанице, захваљујући коме се одржала и сачувала традиционална техника израде ручних радова – керање. Великом упорношћу, радом и креативношћу, жене окупљене у удружењу успеле су да ознаком географског порекла заштите Грачаничко керање, а активним учешћем у пројекту додатно промовишу своје производе.

Избор из конкурса

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ У ПРОГРАМУ ПОДРШКЕ ПРИВРЕДНИМ ДРУШТВИМА ЗА УЛАЗАК У ЛАНЦЕ ДОБАВЉАЧА МУЛТИНАЦИОНАЛНИХ КОМПАНИЈА У 2020. ГОДИНИ

Развојна агенција Србије (РАС) обавештава да је због ванредног стања, уведеног у циљу спречавања ширења вируса ЦОВИД-19, продужено трајање Јавног позива за учешће у Програму подршке за улазак у ланце добављача мултинационалних компанија у 2020. години, за додатних 60 дана.

Развојна агенција Србије (у даљем тексту: РАС) кроз спровођење вишегодишњег Програма подршке привредним друштвима за улазак у ланце добављача мултинационалних компанија (у даљем тексту: Програм) има за циљ подршку привредним друштвима у производним делатностима да кроз унапређење својих пословних перформанси испуне услове да постану добављачи мултинационалних компанија (у даљем тексту: МНК).

 

Избор из вести

БЕСПЛАТНА УСЛУГА МЕНТОРИНГА ЗА СЕКТОР ПРЕРАЂИВАЧКЕ ИНДУСТРИЈЕ

Продужен рок за пријаве до 10. јуна 2020.године


БЕОГРАД – 18. мај 2020. године – Развојна агенција Србије (РАС) je након проглашења ванредног стања продужила трајање Јавног позива за учешће у Програму пружања стандардизоване услуге менторинга секторима прерађивачке индустрије, који је део програма РАС и ЈИЦА „Успостављање и промоција услуге менторинга за мала и средња предузећа на Западном Балкану-фаза 2“, до 10. јуна 2020. године.
Циљ овог програма јесте унапређење пословног амбијента и подршке несметаном развоју микро, малих, средњих предузећа и предузетника (ММСПП) која послују у оквиру сектора прерађивачке индустрије груписане у четири области и то: индустрија машина и опреме; прехрамбена индустрија; дрвна и индустрија намештаја и индустрија гуме и пластике.

Јавни позив ће бити отворен до 10. јуна, укупан буџет зноси 3.500.000,00 динара, а крајњи рок за завршетак пружања стандардизоване услуге менторинг је 20. новембар 2020. године.

Процес менторинга одвија се по методологији Развојне агенције Србије (РАС), развијеној у дугогодишњој сарадњи са Јапанском агенцијом за међународну сарадњу (ЈИЦА).

Менторинг је бесплатна услуга, коју могу користити микро, мала и средња привредна друштва и предузетници (ММСПП), а заинтересовани корисници добијају свеобухватну подршку (у трајању од 25 до 50 сати) кроз индивидуални приступ у самој компанији. Власник и/или законски заступник привредног субјекта и ментор заједно проучавају актуелно пословање, разлоге тренутних проблема или сметње за даљи развој, најважније потенцијале за раст, те на основу констатованог стања ментор и корисник менторинг услуге развијају и спроводе акциони план који има за циљ побољшање пословних резултата.
Менторин услугу пружа 70 сертификованих ментора из 17 акредитованих регионалних развојних агенција.
 

Тренутна посета

Имамо 452 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде