RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

Обично и непоновљиво - традиција за Европу!

У уторак, 12. фебруара 2013. године  у хотелу Палисад на Златибору  одржана је завршна конференција пројекта Развој типичних производа у североисточнј Босни и Златиборском округу у Србији, који су  су у партнерству реализовали РРА Златибор и Независни биро за развој (Градачац, БиХ).  

Поред представљања резултата Пројекта, у сали конгресног центра хотела Палисад приређен је и мини етно сајам, са штандовима пуним традиционалних производа који је привукао бројне посетиоце. Из ужичког краја, грнчарија, пршута, препеченица, Сијенички сир, Златарски сир, Златиборски сир и кајмак, Ужичка комплет лепиња, народне ношње, ручни радови, а из североисточне Босне сува шљива, јабуков пекмез, пекмез од шљива, Босански суџук и пастрма, суви сир Зарица и сир из чабра, производи старих уметничких заната. Сво богатство традиције и гастрономског умећа два подручја која спаја река Дрина, могло се видети и окусити на Златибору.

 

Колико је значајно сачувати производњу типичних производас, заштити их и промовисати, а тиме задржати становништво на селу и подстаћи развој руралног туризма, истакла је у поздравној речи Елизабета Сарторел из Делегације Европске уније у Србији. И остали говорници, међу којима и проф.др Мидхат Јашић са Технолошког факултета у Тузли, Мирослав Ивановић из ТО Ужица, Бојана Нешић из ПССС Ужице и Снежана Томић-Јоковић из Музеја на отвореном Старо село Сирогојно, истакли су важност сарадње, умрежавања и подршке свих актера развоја произвођачима како би се типични производи развијали попут брендова познатих широм света.

Енвер Сарван, менаџер пројекта из Независног бироа за развој, рекао је да је поред идентификовања најзначајних производа из овог подручја, веома важна подршка произвођачима, који су научили како да се удружују и заједнички планирају. Следећи корак је освајање тржишта најбољим производима, у чему ће велику улогу имати формирана Регионалан мрежа за развој типичних проиизвода североисточне Босне и Златиборског округа, за коју је кроз Пројекат урађен Маркетинг и акциони план за 2013. годину.

И као што је нагласио Мустафа Мустајбеговић, највећа вредност овог пројекта лежи у успостављеним веза и пријетељству међу људима са којима су  НБР и РРА Златибор сарађивали током реализације Пројекта. Учесници сајма, наставиће да кроз активности Регионалне мреже заједно раде на развоју и промоцији типичних производа.

На сајму су се представила следећа удружења из Босне: 4T, BOSPER ,  БОСФАМ, Стари и умјетнички  занати, Креатива,  затим земљорадничка задруга Таревци, као и Екохерб д.о.о., Перковић д.о.о. и Мујкић Фадил, који производи Босански суџук и пастрму. Златиборски округ су представљали: Удружење произвођача Сијенички сир, Агрономски центар, Увачка река млека, Микер, Удружење жена села Потпећа, Удружење лончара Злакуса, ЗЗ Профемине Здравчица, као и Ужички дукат, Биљана Крин, СЗР Макс Зара, Подрум Симић, Етно стил, Блуе-моон, Етно-текс, СЗР Чутура. Сајам је додатно обогаћен типичним производима из Херцеговине које су, као гости,  изложили представници Удружења „ Окуси Херцеговину“ из Мостара.

 

 

Избор из конкурса

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ У ПРОГРАМУ ПРУЖАЊА СТАНДАРДИЗОВАНЕ УСЛУГЕ МЕНТОРИНГА СЕКТОРИМА ПРЕРАЂИВАЧКЕ ИНДУСТРИЈЕ У 2020. ГОДИНИ, КОЈИ ЈЕ ДЕО ПРОГРАМА "УСПОСТАВЉАЊЕ И ПРОМОЦИЈА УСЛУГЕ МЕНТОРИНГА ЗА МАЛА И СРЕДЊА ПРЕДУЗЕЋА НА ЗАПАДНОМ БАЛКАНУ - ФАЗА 2"

У складу са ванредним стањем И мерама сузбијања епидемије вируса ЦОВИД 19, обавеставамо вас да смо продузили трајање ЈП за Програм стандардизоване услуге менторинга за секторе прерадјивацке индустрије, на 10.јун 2020.

Развојна агенција Србије (у даљем тексту: РАС) расписује Јавни позив за учешће у "Програму пружања стандардизоване услуге менторинга секторима прерађивачке индустрије у 2020. години", који је саставни део програма „Успостављање и промоција услуге менторинга за мала и средња предузећа на западном балкану – фаза 2“ (у даљем тексту: Програм) са циљем унапређења пословног амбијента и подршке несметаном развоју ММСПП која послују у оквиру сектора прерађивачке индустрије груписане у четири области и то: индустрија машина и опреме; прехрамбена индустрија; дрвна и индустрија намештаја и индустрија гуме и пластике. Јавни позив се објављује у складу са Годишњим програмом рада Развојне агенције Србије за 2020. годину.

Услуга менторинга је намењена микро, малим и средњим привредним друштвима и предузетницима и има за циљ развој пословања и смањење броја неуспешних привредних субјеката.

 

Избор из вести

БЕСПЛАТНА УСЛУГА МЕНТОРИНГА ЗА СЕКТОР ПРЕРАЂИВАЧКЕ ИНДУСТРИЈЕ

Продужен рок за пријаве до 10. јуна 2020.године


БЕОГРАД – 18. мај 2020. године – Развојна агенција Србије (РАС) je након проглашења ванредног стања продужила трајање Јавног позива за учешће у Програму пружања стандардизоване услуге менторинга секторима прерађивачке индустрије, који је део програма РАС и ЈИЦА „Успостављање и промоција услуге менторинга за мала и средња предузећа на Западном Балкану-фаза 2“, до 10. јуна 2020. године.
Циљ овог програма јесте унапређење пословног амбијента и подршке несметаном развоју микро, малих, средњих предузећа и предузетника (ММСПП) која послују у оквиру сектора прерађивачке индустрије груписане у четири области и то: индустрија машина и опреме; прехрамбена индустрија; дрвна и индустрија намештаја и индустрија гуме и пластике.

Јавни позив ће бити отворен до 10. јуна, укупан буџет зноси 3.500.000,00 динара, а крајњи рок за завршетак пружања стандардизоване услуге менторинг је 20. новембар 2020. године.

Процес менторинга одвија се по методологији Развојне агенције Србије (РАС), развијеној у дугогодишњој сарадњи са Јапанском агенцијом за међународну сарадњу (ЈИЦА).

Менторинг је бесплатна услуга, коју могу користити микро, мала и средња привредна друштва и предузетници (ММСПП), а заинтересовани корисници добијају свеобухватну подршку (у трајању од 25 до 50 сати) кроз индивидуални приступ у самој компанији. Власник и/или законски заступник привредног субјекта и ментор заједно проучавају актуелно пословање, разлоге тренутних проблема или сметње за даљи развој, најважније потенцијале за раст, те на основу констатованог стања ментор и корисник менторинг услуге развијају и спроводе акциони план који има за циљ побољшање пословних резултата.
Менторин услугу пружа 70 сертификованих ментора из 17 акредитованих регионалних развојних агенција.
 

Тренутна посета

Имамо 395 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде