RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

Биомаса у функцији развоја Златиборске области


Округли сто под називом „УПОТРЕБА БИОМАСЕ У ЕНЕРГЕТСКЕ СВРХЕ – користи за локалну заједницу“, реализован је 21. октобра 2014. у Хотелу Панорама на Златару. Реч је о трећем по реду скупу који се организује у оквиру пројекта “Кампања јавног заговарање организација цивилног друштва за одрживо коришћење природних ресурса у Југозападној Србији” у оквиру ETNAR пројекта финансираног средствима Европске уније. Организатори догађаја су „Еколошко удружење Рзав“ из Ариља и Удружење „Пријатељи Бродарева“ из Пријепоља, у сарадњи са РРА Златибор.

На ову, више него актуелну, тему говорили су представници: Министарства пољопривреде и заштите животне средине (Радислав Момиров), локалне самоуправе Нове Вароши (Димитрије Пауновић), донаторског програма GIZ DKTI (Бранко Главоњић, Славен Живковић и Rainer Schellhaas), Машинског факултета, Универзитета у Београду (Небојша Манић), Регионалне развојне агенције Златибор (Милош Радојевић - модератор). Своје учешће су узели и представници цивилног, јавног и приватног сектора Златиборске области, чије се организације баве делатностима које су повезане са употребом биомасе у енергетици. Агенду скупа можете погледати овде.

Закључци скупа до којих су учесници, након презентација и током дискусије дошли, су:

-    Дрвна биомаса је дефинитивно адекватна и доступна алтернатива тренутним енергентима који се користе за грејање (угаљ, мазут, лож уље, електрична енергија).
-    Њено искоришћење свакако представља изазов са аспекта постизања равнотеже између економских ефеката и еколошких последица.
-    Дрвна биомаса може бити конкурентна алтернатива коришћењу водних ресурса путем мини хидроелектрана, на територији ЈЗ Србије (бар када је реч о енергији потребној за грејање).
-    Адекватна примена дрвне биомасе у енергетске сврхе захтева мултисекторски и интердисциплинарани приступ, како би се одабрала најбоља могућа решења.
-    Искоришћење дрвне биомасе представља велику шансу за упошљавање радних капацитета на локалу, превасходно кроз обезбеђење сировине.
-    Повећањем степена искоришћења дрвне биомасе (из шума, из отпада, из речних токова…) може се обезбедити значајна сировинска база, без угрожавања природног ресурса.
-    Приметна је најезда инвеститора-понуђача најразличитијих технологија и опрема, који су присутни на региону. Опрез је неопходан, како би се избегла неадекватна и дугорочно лоша решења како за локалне самоуправе, тако и за грађане и локалну привреду.
-    Адекватном применом дрвне биомасе у енергетске сврхе, новац из региона остаје у региону, јер су и сировина и ланац снабдевања управо ту.
-    Мноштво је различитих модела за примену дрвне биомасе у енергетске сврхе и потребно је добро размислити, уз консултације са струком, пре него што се изврши избор модела.
-    Употреба дрвне биомасе у производним процесима је врло специфична услед потребе за континуитетом квалитета енергије као улазне категорије. Постоје многа решења која то обезбеђују у случају дрвне биомасе, тако да то није препрека, али свакако захтева опрез.

И овај скуп је показао да је јавност (како стручна, тако и шира) изузетно заинтересована за примену нових модела рада и понашања, у циљу остварења одрживог развоја својих заједница. Охрабрује чињеница да се национални ниво радо одазива на иницијативе са локала и да је расположен за пружање адекватне подршке. Остаје надање да ће Златиборска област постати пионир шире примене дрвне биомасе, како у системима даљинског грејања, тако и у производним процесима, али и у домаћинствима и то на одржив, ефикасан и еколошки прихватљив начин. РРА Златибор наставља са афирмацијом ове теме и подизањем нивоа знања, свести и информисаности кључних актера у овом процесу, на територији Златиборске области.

Избор из конкурса

Конкурс за ММСПП из сектора агобизниса и прехрамбеног сектора

Удружење ENECA, у оквиру пројекта „Помоћ за трговину – подршка јачању произвођачких капацитета агро-индустријског сектора у Републици Србији“ који финансира Влада Руске Федерације, а имплементира Програм Уједињених нација за развој (UNDP), расписује:

Конкурс за ММСПП из сектора агобизниса и прехрамбеног сектора

Циљ пројекта је да оснажи подржане бизнисе кроз ширење и раст пословања, побољшање конкурентности и позиционирања на тржишту, диверзификацију постојећег асортимана базираног на потребама тржишта, стварање додате вредности, процеса сертификације, промоције извоза и приступа новим тржиштима.
 

Избор из вести

Наставак активности БиоЕн пројекта до краја 2019.

Након успешно реализоване прве две фазе БиоЕн пројекта, које су трајале укупно 27 месеци у интервалу 2015-2017. година, пројектни тим РРА Златибор наставља са спровођењем активности усмерених на промоцију одрживе употребе биоенергије у Златиборској области, уз додатак теме - енергетска ефикасност у објектима јавне намене.

 

Тренутна посета

Имамо 281 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде Заштита животне средине Биомаса у функцији развоја Златиборске области