RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

Биомаса у функцији развоја Златиборске области


Округли сто под називом „УПОТРЕБА БИОМАСЕ У ЕНЕРГЕТСКЕ СВРХЕ – користи за локалну заједницу“, реализован је 21. октобра 2014. у Хотелу Панорама на Златару. Реч је о трећем по реду скупу који се организује у оквиру пројекта “Кампања јавног заговарање организација цивилног друштва за одрживо коришћење природних ресурса у Југозападној Србији” у оквиру ETNAR пројекта финансираног средствима Европске уније. Организатори догађаја су „Еколошко удружење Рзав“ из Ариља и Удружење „Пријатељи Бродарева“ из Пријепоља, у сарадњи са РРА Златибор.

На ову, више него актуелну, тему говорили су представници: Министарства пољопривреде и заштите животне средине (Радислав Момиров), локалне самоуправе Нове Вароши (Димитрије Пауновић), донаторског програма GIZ DKTI (Бранко Главоњић, Славен Живковић и Rainer Schellhaas), Машинског факултета, Универзитета у Београду (Небојша Манић), Регионалне развојне агенције Златибор (Милош Радојевић - модератор). Своје учешће су узели и представници цивилног, јавног и приватног сектора Златиборске области, чије се организације баве делатностима које су повезане са употребом биомасе у енергетици. Агенду скупа можете погледати овде.

Закључци скупа до којих су учесници, након презентација и током дискусије дошли, су:

-    Дрвна биомаса је дефинитивно адекватна и доступна алтернатива тренутним енергентима који се користе за грејање (угаљ, мазут, лож уље, електрична енергија).
-    Њено искоришћење свакако представља изазов са аспекта постизања равнотеже између економских ефеката и еколошких последица.
-    Дрвна биомаса може бити конкурентна алтернатива коришћењу водних ресурса путем мини хидроелектрана, на територији ЈЗ Србије (бар када је реч о енергији потребној за грејање).
-    Адекватна примена дрвне биомасе у енергетске сврхе захтева мултисекторски и интердисциплинарани приступ, како би се одабрала најбоља могућа решења.
-    Искоришћење дрвне биомасе представља велику шансу за упошљавање радних капацитета на локалу, превасходно кроз обезбеђење сировине.
-    Повећањем степена искоришћења дрвне биомасе (из шума, из отпада, из речних токова…) може се обезбедити значајна сировинска база, без угрожавања природног ресурса.
-    Приметна је најезда инвеститора-понуђача најразличитијих технологија и опрема, који су присутни на региону. Опрез је неопходан, како би се избегла неадекватна и дугорочно лоша решења како за локалне самоуправе, тако и за грађане и локалну привреду.
-    Адекватном применом дрвне биомасе у енергетске сврхе, новац из региона остаје у региону, јер су и сировина и ланац снабдевања управо ту.
-    Мноштво је различитих модела за примену дрвне биомасе у енергетске сврхе и потребно је добро размислити, уз консултације са струком, пре него што се изврши избор модела.
-    Употреба дрвне биомасе у производним процесима је врло специфична услед потребе за континуитетом квалитета енергије као улазне категорије. Постоје многа решења која то обезбеђују у случају дрвне биомасе, тако да то није препрека, али свакако захтева опрез.

И овај скуп је показао да је јавност (како стручна, тако и шира) изузетно заинтересована за примену нових модела рада и понашања, у циљу остварења одрживог развоја својих заједница. Охрабрује чињеница да се национални ниво радо одазива на иницијативе са локала и да је расположен за пружање адекватне подршке. Остаје надање да ће Златиборска област постати пионир шире примене дрвне биомасе, како у системима даљинског грејања, тако и у производним процесима, али и у домаћинствима и то на одржив, ефикасан и еколошки прихватљив начин. РРА Златибор наставља са афирмацијом ове теме и подизањем нивоа знања, свести и информисаности кључних актера у овом процесу, на територији Златиборске области.

Избор из конкурса

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ НА МЕЂУНАРОДНОМ САЈМУ „PLMA“ 2019

БЕОГРАД – 09. јануар, 2019. године – Развојна агенција Србије и Привредна комора Србије организују наступ српских привредника у оквиру националног штанда Србије на предстојећем међународном сајму робних марки „PLMA 2019“ који ће се одржати у Амстердаму, Холандија, у периоду од 21. до 22. маја 2019. године.
 

Избор из вести

Где набавити енергент на бази дрвне биомасе у Региону?

У претходном периоду Радна група за биомасу Златиборске области, уз подршку ГИЗ ДКТИ програма, реализовала је теренско истраживање и својеврсни попис свих произвођача, дистрибутера и трговаца енергентима на бази дрвне биомасе (цепано дрво, пелет, брикет, сечка, ћумур) који су регистровани и послују на територији 9 општина Златиборске области: Ариља, Бајине Баште, Чајетине, Косјерића, Нове Вароши, Пожеге, Прибоја, Пријепоља и Ужица. Након прикупљања свих података, ова база је урађена у форми картографског приказа и доступна је на интернет страници РРА Златибор.

 

Тренутна посета

Имамо 171 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде Заштита животне средине Биомаса у функцији развоја Златиборске области