RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

ЗАВРШНА КОНФЕРЕЦИЈА ПРОЈЕКТА ЕУМЕТАЛ 2

Завршна конференција пројекта “Повећање конкурентности малих и средњих предузећа и јачање прекограничних веза у металској индустрији – ЕУМЕТАЛ 2” одржана је  у Ужицу, на Малој сцени Народног позоришта, у четвртак 20. новембра 2014. године. Детаљну Агенду скупа можете погледати овде.

На самој конференцији били су присутни сви главни актери учесници у пројекту, представници малих и средљих предузећа, представници локалних  самоуправа, удружења, представник Националне агенције за регионални развој, као и представник оперативних структура, шеф Заједничког техничког секретаријата, који су се и обратили скупу.

Конференција је имала за циљ да упозна присутне са оствареним резулататима  на пројекту који је реализован 21 месец. Такође,  свечано су уручени сертификати радницима  који су успешно завршили 5 модула обука у организацији Техничке школе у Пожеги, а која је резултат пројектних активности.

У уводном делу конференције поздравне и речи добродошлице упутио  је испред града домаћина господин Милан Витић, члан градског већа задужен за привреду, који је говорио о металском  сектору  као окосници развоја привреде Златиборског округа.

„Присуство на међународним сајмовима у Хановеру и Паризу за предузећа металског комплекса укључених у пројекат ЕУМЕТАЛ 2 било је од изузетног значаја јер је то одлична прилика за успостављање контаката са потенцијалним партнерима, финансијским институцијама, као и промоцију производа и услуга“- истакао је председник општине Пожега, господин Милован Мићовић.
Посебан акценат стављен је на програм прекогранипчне сарадње Србије Босне и Херцеговине.  О смањивању негативних ефеката границе као административне , правне и физичке  баријере једног подручја, о потребама партнерства и сарадње излагао је господин Немања Нешић, шеф Заједничког техничког секретаријата.

Веома битно је да фирме препознају значај и потребу да се удружују и да зајенички наступају на  међународним тржиштима. Регистрацијом кластера металске  индустрије Западне Србије WEST METAL GROUP обезбеђена је одрживост пројекта.  Национална агенција за регионални развој сваке године подржава  кластерске иницијативе истакао је  Владимир Јовановић, помоћник директора Наицоналне агенције за регионални развој и нагласио да ће финансијска подршка бити омогућена за овај новонастали кластер.

Одговоре на питања какве су шансе и перспективе када је реч о кластерском удруживању, шта учинити да се створе основе за одрживост пројеката и наставе активности на унапређењу металског сектора чули смо кроз призму властитих искустава од  представника кластера металске  индустрије Западне Србије  господина Милоша Јанковића. 

Иначе, пројекат Повећање конкурентности МСП и унапређење прекограничне сарадње  у металској индустрији – ЕУМЕТАЛ 2 реализован је  у оквиру ЕУ прекограничног  програма Србија – Босна и Херцеговина. Пројекат је имао за циљ да помогне развој малих и средњих предузећа из металопрерађивачког сектора у пограничном подручју Србије и Босне и Херцеговине. Укупна вредност пројекта је 365.432 еура. Носиоци пројекта су Сарајевска регионална развојна агенција СЕРДА д.о.о. и Регионална развојна агенција Златибор д.о.о. Ужице. Партнери на пројекту су Министарство привреде кантона Сарајево (БиХ) и Националана агенција за регионални развој (РС).

Презентацију о достигнућима и резултатима пројекта можете погледати овде.

Презентацију кластера металске  индустрије Западне Србије овде.

ТВ прилог можете погледати овде.

 

 

 

Избор из конкурса

Јавни позив за учешће на међународном сајму SIAL у Паризу

Развојна агенција Србије и Привредна комора Србије организују наступ српских привредника у оквиру националног штанда Србије на једном од најзначајнијих међународних сајмова прехрамбене индустрије „SIAL“ који се одржава у Паризу, Француска, у периоду од 18. до 22. октобра 2020. године.
 

Избор из вести

ОБАВЕШТЕЊЕ

Услед проглашења ванредне ситуације која подразумева и забрану кретања на територији Републике Србије и Босне и Херцеговине, одлаже се спровођење обука из области агротуризма у оквиру јавног позива Erasmus plus пројекта LANDS.

У току трајања ванредног стања заинтересовани полазници могу приступити свим материјалима са кусева на Моодле платформи: http://vpts.edu.rs/moodle/course/index.php?categoryid=8

Све даље активности на реализацији обука могу се спроводити путем платформе а заинтересовани се могу обратити на маил адресу danijela.jandric@rrazlatibor.rs.

Након престанка важења ванредног стања, заинтересовани корисници биће обавештени о даљем начину рада.

 

 

Тренутна посета

Имамо 655 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде