RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

Презентација за Зелени савет Града Ужица

У оквиру пројекта „Одржива употреба биоенергије у Златиборској области“ који реализује РРА Златибор, организована је презентација за чланове Зеленог савета Града Ужица, на тему одрживе употребе биомасе у енергетске сврхе. Презентацију је одржао менаџер Компоненте „Снабдевање биомасом“ у оквиру GIZ DKTI Програма „Развој одрживог тржишта биоенергије у Србији“, гдин Rainer Schellhaas.

Присутни су имали прилику да добију полазне информације релевантне за ову област, а које се тичу: инфраструктуре у снабдевању биомасом (ланац снабдевања), типова дрвне биомасе, власничке структуре над шумама, произвођача дрвне биомасе, њене употреба у системима даљинског грејања, искустава СР Немачке у овој области и сл.

Била је ово јединствена прилика за представнике локалне самоуправе, организација цивилног друштва и медија да чују нешто више објективних информација о овој актуелној теми, базираних на опсежним истраживањима које је Немачка организација за међународну сарадњу/GIZ спровела у претходном периоду у Србији.

На овај начин подигнути су капацитети чланова Зеленог савета и ојачана њихова улога у даљем раду, посебно када је реч о експлоатацији дрвне биомасе у енергетске сврхе у контексту одрживог развоја, аеро-загађења, притисака на животну средину и подељених мишљења унутар стручне и шире јавности када је реч о овој теми. Након ове и сличних радионица, којих ће бити и у будуће, Зелени савет ће моћи рационалније и објективније да сагледава позитивне и негативне ефекте одлука које ће им бити достављане на мишљење и оцену.

 

Избор из конкурса

JАВНИ ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ У ПРОГРАМУ ПРУЖАЊА СТАНДАРДИЗОВАНЕ УСЛУГЕ МЕНТОРИНГА СЕКТОРИМА ПРЕРАЂИВАЧКЕ ИНДУСТРИЈЕ

Развојна агенција Србије (у даљем тексту: РАС) расписује Јавни позив за учешће у Програму пружања стандардизоване услуге менторинга секторима прерађивачке индустрије (у даљем тексту: Програм) са циљем унапређења пословног амбијента и подршке несметаном развоју ММСПП која послују у оквиру сектора прерађивачке индустрије груписане у четири области и то: индустрија машина и опреме; прехрамбена индустрија; дрвна и индустрија намештаја и индустрија гуме и пластике. Јавни позив се објављује у складу са Годишњим програмом рада Развојне агенције Србије за 2019. годину.
 

Избор из вести

Где набавити енергент на бази дрвне биомасе у Региону?

У претходном периоду Радна група за биомасу Златиборске области, уз подршку ГИЗ ДКТИ програма, реализовала је теренско истраживање и својеврсни попис свих произвођача, дистрибутера и трговаца енергентима на бази дрвне биомасе (цепано дрво, пелет, брикет, сечка, ћумур) који су регистровани и послују на територији 9 општина Златиборске области: Ариља, Бајине Баште, Чајетине, Косјерића, Нове Вароши, Пожеге, Прибоја, Пријепоља и Ужица. Након прикупљања свих података, ова база је урађена у форми картографског приказа и доступна је на интернет страници РРА Златибор.

 

Тренутна посета

Имамо 226 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде