RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

Први дан SMARTINNO иновација

Отварањем Туристичке лабораторије на Високој-пословно техничкој школи, јуче су започели Дани иновација које РРА Златибор организује у оквиру пројекта SMARTINNO. Том приликом одржана је конференција за медије, на којој је истакнуто да је императив образовати квалитетне кадрове који ће одговарати потребама привреде. Зато овај кабинет има велики значај за усавршавање знања и компетенција студената ВПТШ, јер ће кроз учење и практичан рад бити адекватно припремљени да одговоре на пословне задатке као будући туристички радници – рекао је професор Милош Јовановић. Са тим се сложио и директор ТО регије Западна Србија, истакавши да наш регион као једна од најзначајнијих туристичких дестинација у Србији, континуирано унапређује све ресурсе који су неопходни за квалитетну туристичку понуду.

У складу са темом, уследило је излагање професора Миливојевића, који је говорио о знању као универзалној покретачкој снази  и људском капиталу као предуслову за развој, па је због тога  велики изазов пронаћи адекватну методологију за мерење интелектуалног капитала. Након тога професор Томислав Милетић  говорио  је о сарадњи између фирме INMOLD и Техничке школе из Пожеге, као о примеру добре праксе дуалног образовање о  чему се све више говори када се помене реформа нашег система образовања. Захваљујући стпендијама које је обезбедила фирма INMOLD, ученици средње Техничке школе Пожега имају прилику да практичну наставу  изводе у погонима ове фирме и на тај начин се обуче да одмах након завршетка школе квалитетно одговоре радним задацима. Још важнија је чињеница да стипендисти након завршетка школе имају обезбеђен посао.

О важности кластерског удруживања, говорила је Слађана Милојевић, менаџерка националног Кластера модне и одевне индустрије- FACTS, који је основан 2009. године. Чланице овог кластера су веома значајни брендови текстилне индустрије у нашој земљи, које су наступајући заједнички успеле да сировине купују по ценама нижим 20% у односу на време када су појединачно сарађивале са добављачима. Охрабрујући су и подаци који говоре да је током 5 година рада кластера, извоз повећан за 30%, док је запосленост у фирмама чланицама већа за 18%.

Јелена Узелац из Националне агенције за регионални развој говорила је постојећим финансисјаким и нефинасисјким мерама подршке за МСП сектор. Јавни позив за доделу бесповратних средстава објављен  17.11. омогућује фирмама да набаве опрему, при чему 20% вредности бесповратно додељује Министарство привреде, 5% кофинансира фирма, а преостали део од 70% финансира се кроз кредитни аранжмана са пословном банком. Рок за предају захтева је 31. децембар 2015. године.

На крају је учесницима скупа представљен први co-working простор у Златиборском округу, као нови концепт за подршку младим почетницима у бизнису. Грађанска читаоноца Libergraf је, уз финансијску подршку  Министарства омладине и спорта,  опремила START (ME)UP инкубатор, који ће у наредних 6 месеци бити радни простор за 10 младих предузетника из Ужица.  Уз то, почетницима ће бити обезбеђене књиговодствене, дизајнерске, промотивне и ИТ услуге, као и могућност да се додатно едукују и добију менторску подршку, све са циљем да им се омогући даљи развој пословних идеја.

Учесници скупа имали су прилику и да погледају кратак анимирани фирм о Бизнис анђелима, организацијама које окупљају људе који свој капитал улажу у иновативне фирме са потенцијалом за брзи раст. Ово је  реалтивно нов концепт у Србији, али не и у свету, захваљујући чијој подршци данас постоје  GOOGLE,Facebook, Skype и други брендови.

Прилог ТВ Лав можете погледати овде.

Избор из конкурса

ЈАВНИ ПОЗИВ РАЗВОЈНОГ ПРОГРАМА ЕУ ПРО ЗА ДОДЕЛУ БЕСПОВРАТНИХ СРЕДСТАВА МИКРО И МАЛИМ ПРЕДУЗЕЋИМА

Желите да унапредите пословање и подржите своју заједницу?

Да ли су вам потребна бесповратна средства за набавку опреме и увођење комплементарних услуга уз набављену опрему у укупном износу до 20.000 евра односно до 50.000 евра за извозно-оријентисана или брзорастућа предузећа?

Да ли испуњавате следеће услове?

  • претежна делатност вам је производња или пружање ИТ услуга
  • имате предузетничку радњу, микро или мало предузеће регистровано између
  • 2013. и 2017. године
  • регистровани сте на територији 99 општина и градова укључених у програм
  • у могућности сте да обезбедите учешће у трошковима пројекта
  • желите да подржите развој своје заједнице друштвено-одговорним пословањем

Како се пријавити?

  • преузмите детаљне информације о позиву као и формуларе за предлог пројекта са интернет странице www.eupro.org.rs 
  • посетите једну од десет инфо сесија на којима ћемо презентовати детаље позива – у Шапцу 1. јуна, Кр агујевцу 4. јуна, Крушевцу 5. јуна, Краљеву 6. јуна, Новом Пазару 7. јуна, Ужицу 8. јуна, Смедереву 11. јуна, Зајечару 12. јуна, Нишу 13. јуна и Лесковцу 14. јуна
  • пошаљите попуњен концепт пројекта у складу са условима позива до 6. јула 2018. на rsoc.applications@unops.org

 

Избор из вести

Започела имплементација пројекта LANDS

Почетни састанак  партнерских организација које учествују у имплементацији пројекта LANDS – Next Destination Balkans: Agritourism Landscapes Development, одржан је у Прокупљу 8. децембра 2018. године. Домаћин састанка била је Висока пољопривредно-прехрамбена школа струковних студија из Прокупља која је и коодинатор читавог пројекта. У пројекту учествује укупно 15 институција/организација из 6 земаља: Србије, БиХ, Словачке, Словеније, Румуније и Грчке.


На иницијалном састанку пројектних партнера договорени су даљи кораци  и динамика имплементације пројекта. У наредном периоду, учесници у пројекту ће радити на развоју и акредитацији професионалних курсева у области агротуризма са циљем да унапреде знања и капацитете академских и осталих пројектних партнера. Модернизацијом и унапредјењем квалитета наставе као и кроз активности умрежавања, корисници пројекта- високошколске институције из Србије и Босне и Херцеговине ће остварити дугорочну сарадњу и са осталим актерима у области агротуризма, која отвара нове могућности за даље повезивање оних креирају знања са крајњим корисницима у руралним подручјима.

Поред Регионалне развојне агенције Златибор, у имплементацији пројекта учествују још 3 регионалне развојне агенције: РРА Југ из Ниша, СЕРДА из Сарајева и РЕДАХ из Мостара, које ће с обзиром на искуство и досадашње иницијативе усмерене ка руралном развоју  дати допринос у успостављању сарадње са пружаоцима услуга у руралном туризму и система континуиране едукације пружалаца услуга, као И ширењу мреже едукатора о овој области.

 

 

Тренутна посета

Имамо 246 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде