RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

Први дан SMARTINNO иновација

Отварањем Туристичке лабораторије на Високој-пословно техничкој школи, јуче су започели Дани иновација које РРА Златибор организује у оквиру пројекта SMARTINNO. Том приликом одржана је конференција за медије, на којој је истакнуто да је императив образовати квалитетне кадрове који ће одговарати потребама привреде. Зато овај кабинет има велики значај за усавршавање знања и компетенција студената ВПТШ, јер ће кроз учење и практичан рад бити адекватно припремљени да одговоре на пословне задатке као будући туристички радници – рекао је професор Милош Јовановић. Са тим се сложио и директор ТО регије Западна Србија, истакавши да наш регион као једна од најзначајнијих туристичких дестинација у Србији, континуирано унапређује све ресурсе који су неопходни за квалитетну туристичку понуду.

У складу са темом, уследило је излагање професора Миливојевића, који је говорио о знању као универзалној покретачкој снази  и људском капиталу као предуслову за развој, па је због тога  велики изазов пронаћи адекватну методологију за мерење интелектуалног капитала. Након тога професор Томислав Милетић  говорио  је о сарадњи између фирме INMOLD и Техничке школе из Пожеге, као о примеру добре праксе дуалног образовање о  чему се све више говори када се помене реформа нашег система образовања. Захваљујући стпендијама које је обезбедила фирма INMOLD, ученици средње Техничке школе Пожега имају прилику да практичну наставу  изводе у погонима ове фирме и на тај начин се обуче да одмах након завршетка школе квалитетно одговоре радним задацима. Још важнија је чињеница да стипендисти након завршетка школе имају обезбеђен посао.

О важности кластерског удруживања, говорила је Слађана Милојевић, менаџерка националног Кластера модне и одевне индустрије- FACTS, који је основан 2009. године. Чланице овог кластера су веома значајни брендови текстилне индустрије у нашој земљи, које су наступајући заједнички успеле да сировине купују по ценама нижим 20% у односу на време када су појединачно сарађивале са добављачима. Охрабрујући су и подаци који говоре да је током 5 година рада кластера, извоз повећан за 30%, док је запосленост у фирмама чланицама већа за 18%.

Јелена Узелац из Националне агенције за регионални развој говорила је постојећим финансисјаким и нефинасисјким мерама подршке за МСП сектор. Јавни позив за доделу бесповратних средстава објављен  17.11. омогућује фирмама да набаве опрему, при чему 20% вредности бесповратно додељује Министарство привреде, 5% кофинансира фирма, а преостали део од 70% финансира се кроз кредитни аранжмана са пословном банком. Рок за предају захтева је 31. децембар 2015. године.

На крају је учесницима скупа представљен први co-working простор у Златиборском округу, као нови концепт за подршку младим почетницима у бизнису. Грађанска читаоноца Libergraf је, уз финансијску подршку  Министарства омладине и спорта,  опремила START (ME)UP инкубатор, који ће у наредних 6 месеци бити радни простор за 10 младих предузетника из Ужица.  Уз то, почетницима ће бити обезбеђене књиговодствене, дизајнерске, промотивне и ИТ услуге, као и могућност да се додатно едукују и добију менторску подршку, све са циљем да им се омогући даљи развој пословних идеја.

Учесници скупа имали су прилику и да погледају кратак анимирани фирм о Бизнис анђелима, организацијама које окупљају људе који свој капитал улажу у иновативне фирме са потенцијалом за брзи раст. Ово је  реалтивно нов концепт у Србији, али не и у свету, захваљујући чијој подршци данас постоје  GOOGLE,Facebook, Skype и други брендови.

Прилог ТВ Лав можете погледати овде.

Избор из конкурса

Јавни позив за почетнике у пословању

Институција која расписује конкурс: Министарство привреде

Рок за предају документације: 31-12-2017

Тема: Развој предузетништва

 

Избор из вести

ОТВОРЕН ПРВИ ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРЕДЛОГА ПРОЈЕКАТА У ОКВИРУ ПРОГРАМА ПРЕКОГРАНИЧНЕ САРАДЊЕ СРБ-ЦГ 2014-2020

Влада Републике Србије, Министарство финансија, Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава ЕУ (CFCU) у сарадњи са Министарством за европске интеграције Владе Републике Србије и Министарством европских послова Црне Горе објављује Први позив за подношење предлога пројеката.

Пројекти ће бити финансијски подржани из ИПА буџета прекограничног програма Србија-Црна Гора за 2014. и 2015. годину.

Циљеви управо објављеног Првог позива за достављање предлога пројеката, у оквиру Програма прекограничне сарадње Србија-Црна Гора 2014-2020, предвиђено је да се реализују кроз два тематска приоритета:

Промоција запошљавања, мобилност радне снаге и социјална и културна инклузија у прекограничној области са посебним циљем повећања запошљивости и могућности запошљавања;

Заштита животне средине, промовисање ублажавања ефеката и прилагођавања климатским променама, спречавање ризика и управљање ризиком са посебним циљем заштите природних ресурса.
 

Тренутна посета

Имамо 1651 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде