RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

СМАРТИННО СИНЕРГИЈА Повезивање пилот акција између партнера СМАРТИННО пројекта

У циљу постизања синергетских ефеката на регионалном нивоу, РРА Златибор је у сарадњи са партнерима из Словеније и Хрватске, организовала радну посету Приморско – нотрањској регији (Словенија) и Истарској жупанији (Хрватска)  за представнике  сектора туризма и руралног развоја Западне Србије. Они су од 6. до 10. децембара су  боравили у Словенији и Хрватској са циљем да се упознају са искуствима и примерима добре праксе у процесу управљања туристичком дестинацијом и могућностима интеграције постојећих потенцијала и ресурса Западне Србије у туристичку понуду и унапређење руралног развоја наше регије. То је уједно било и повезивање кандидиваних пилот акција партнера из  Словеније, Хрватске и Србије у оквиру пројекта СМАРТИННО, који финансира ИПА Јадрански програм  прекограничне  сарадње.  Делегацију из Србије чинили су  представници локалних туристичких организација Ужица, Златибора, Ивањице, Нове Вароши, Пријепоља,  Туристичке организације регија Западне Србије, представници угоститељског сектора и Пољопривредног друштва Златиборски Еко Аграр.

Први део посете, организован је у сарадњи са словеначким партнерима, Регионалном развојном агенцијом Зелени крас и Регионалним развојним центром Копар како би се пренела искустава које РРА Зелени крас има у управљању туристичком дестинацијом кроз већ успостављену  Регионалну дестинацијску организацију Зелени крас.  Зелени крас је туристичка дестинација које је настала као резултат сарадње 8 општина Приморско – нотрањске регије са циљем промоције географског подручја коме припадају.  Учесници из Србије и представници РРЦ Копар имали прилику да се упознају са начином организације, финансирања и активностима Регионалне дестинацијске организације Зелени крас која је основана са циљем да оперативно управља и ради на повезивању свих актера из области туризма са циљем тржишне валоризације потенцијала и карактеристика подручја. Током посете потписан је меморандум о сарадњи између РРА Златибор, Туристичке организације регије Западна Србија, РРА Зелени крас и РРЦ Копар, као основа за за будућу сарадњу кроз трансфер знања и искустава из области туризма.

Након Словеније представници из Србије посетили су Истарску жупанију која представља водећу туристичку регију у Хрватској која је у 2014. години остварила 3.2 милиона долазака туриста, односно 22 милиона ноћења што представља око 30% укупних ноћења у тој земљи.  Током посете учесници су имали прилику да се упознају са организацијом и активностима Туристичке заједнице Истре и Истарске развојне туристичке агенције (ИРТА), односно њиховим делокругом рада који се односи на управљање туристичком дестинацијом. Активности туристичких организација су усмерена на реализацију различитих видова промоције Истре, подршке и организовања различитих врста манифестација и пројеката из области туризма, пружањем информација о расположивости смештајних капацитета у хотелском и приватном смештају, односно повезивању свих актера из области туризма.  Поред тога представници Србије су посетили Факултет за економију и туризам „Др Мијо Мирковић“ , Свеучилишта Јурај Добрила у Пули где су заједно са представницима Истарске развојне агенције разменили искуства из области специјализације туристичке понуде и креирању механизама за увођење нових локалних производа.  Након посете факултету учесници су посетили Центар за популаризацију  знаности и иновација Истарске жупаније који отворен у оквиру кандидоване пилот акције СМАРТИННО пројекта. Представници РРА Златибор и Истарске развојне агенције потписали су меморандум о сарадњи и разумевању, као полазна тачка за припрему заједничких пројеката из области економског развоја.   

Поред институција које се баве развојем туризма представници Србије су посетили и Агенцију за рурални развој Истре (АЗРРИ), која од 2002. године има водећу улогу у развоју и реализацији програма који се односе на развој пољопривреде и руралног дела Истре односно заштите и укључивања типичних производа у туристичку понуду Истре. АЗРРИ је кроз реализацију својих програма успео трајно да заштити истарско говеће, козу, овцу и магараца као аутохтоне расе животиња за њихово коришћење у руралном развоју Истре, где се оне користе за производњу прерађевина од меса које носе ознаку Истарког квалитета и на тај начин стави у функцију руралног развоја и развоја туризма. Током посете Агенција за рурални развој Истре, Пољопривредно друштво Златиборски Еко Аграр и РРА Златибор су потписали су меморандум о сарадњи и разумевању, као основу за будућу сарадњу, припрему пројеката и трансфер знања из области руралног развоја.

Избор из конкурса

Јавни позив за учешће у Програму за унапређење сарадње и подизање капацитета на регионалном и локалном нивоу

Развојна агенција Србије (у даљем тексту: РАС) кроз спровођење Програмa за унапређење сарадње и подизање капацитета на регионалном и локалном нивоу (у даљем тексту: Програм) има за циљ унапређење економског и регионалног развоја кроз јачање међуинституционалне сарадње и капацитета АРРА, ЈЛС и КЛЕР. Програм се раализује кроз следеће активности:

- промоцију значаја регионалног развоја и субјеката регионалног развоја, као и важности придруживања ЕУ;
- умрежавање партнера на међународном, регионалном и локалном нивоу кроз унапређивање и јачање међуинституционалне сарадње;
- унапређење капацитета субјеката регионалног развоја у областима: управљање развојним пројектима, привлачење директних инвестиција и промоција   извоза;
- приступ и повлачење средстава из различитих извора финансирања (ЕУ и други фондови);
- подршку за подстицање равномернијег регионалног развоја кроз реализацију међуинституционалних активности и креирање механизама подршке ММСП и - предузетницима (кроз прикупљање података о потребама привреде, обраду и анализу података), односно стимулисање пословног удруживања и креирањe ланаца вредности.

 

Избор из вести

Започела имплементација пројекта LANDS

Почетни састанак  партнерских организација које учествују у имплементацији пројекта LANDS – Next Destination Balkans: Agritourism Landscapes Development, одржан је у Прокупљу 8. децембра 2018. године. Домаћин састанка била је Висока пољопривредно-прехрамбена школа струковних студија из Прокупља која је и коодинатор читавог пројекта. У пројекту учествује укупно 15 институција/организација из 6 земаља: Србије, БиХ, Словачке, Словеније, Румуније и Грчке.


На иницијалном састанку пројектних партнера договорени су даљи кораци  и динамика имплементације пројекта. У наредном периоду, учесници у пројекту ће радити на развоју и акредитацији професионалних курсева у области агротуризма са циљем да унапреде знања и капацитете академских и осталих пројектних партнера. Модернизацијом и унапредјењем квалитета наставе као и кроз активности умрежавања, корисници пројекта- високошколске институције из Србије и Босне и Херцеговине ће остварити дугорочну сарадњу и са осталим актерима у области агротуризма, која отвара нове могућности за даље повезивање оних креирају знања са крајњим корисницима у руралним подручјима.

Поред Регионалне развојне агенције Златибор, у имплементацији пројекта учествују још 3 регионалне развојне агенције: РРА Југ из Ниша, СЕРДА из Сарајева и РЕДАХ из Мостара, које ће с обзиром на искуство и досадашње иницијативе усмерене ка руралном развоју  дати допринос у успостављању сарадње са пружаоцима услуга у руралном туризму и система континуиране едукације пружалаца услуга, као И ширењу мреже едукатора о овој области.

 

 

Тренутна посета

Имамо 170 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде