RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

Eдукативно предавање за чланове Зеленог савета у Ужицу

"Одржива употреба биомасе у функцији побољшања квалитета живота" била је тема радионице реализоване за чланове Зеленог савета Града Ужица, у уторак, 31. маја 2016. године. Предавање су одржали Слободан Јеротић, машински инжењер и вишегодишњи енергетски менаџер Града Шапца и Ђорђе Марић, шумарски инжењер запослен у Србијашумама - ШГ Ужице. Радионици су, поред чланова Зеленог савета, присуствовали и представници других градских служби, релевантних за ову област.

На овај начин присутнима су дате смернице у ком правцу ова, све актуелнија тема, треба да буде заступљена у раду Зеленог савета и јавног сектора генерално. Такође је скренута пажња на објективне препреке које постоје унутар овог сектора, али и на мноштво заблуда и стереотипа који ову проблематику прате. Једном речју, намера организатора је била да се полазници ојачају новим знањима на ову тему и припреме за мериторно одлучивање о истој, када за то дође време.

Имајући у виду стање загађености ваздуха у нашем граду, као и раније покренуту иницијативу о изградњи нове градске топлане, мишљења смо да је радионица организована у прави час и да ће доста значити, како чланству Савета у будућем раду, тако и градским структурама у процесу доношења стратешких одлука када је реч о енергетским политикама на локалном нивоу.

Посебну пажњу је изазвала дискусија везана за развој енергетског тржишта малих модуларних система даљинског грејања, за коју стручна јавност све више верује да је најефикасији начин за решавање свеприсутног проблема аерозагађења које Ужице хронично има. БиоЕн пројекат ће наставити са организацијом сличних скупова, у намери да тему ефикасне и одрживе употребе биомасе у Златиборској области што више уведе у јавни дијалог и на тај начин допринесе транспарентнијем и равноправнијем процесу доношења енергетских одлука на локалном нивоу.

Радионица је организована у склопу пројекта „Промоција одрживе употребе биоенергије у Златиборској области“, који реализује РРА Златибор уз подршку Немачке организације за међународну сарадњу – GIZ.

Агенду скупа можете видети овде.

 

Избор из конкурса

ЈАВНИ ПОЗИВ за учешће у обукама из области агротуризма

Регионална развојна агенција Златибор и Академија струковних студија Западна Србија Одсек Ужице расписују

ЈАВНИ ПОЗИВ за учешће у обукама из области агротуризма

Програм обука из области агротуризма се реализује у оквиру Ерасмус плус пројекта 585833-EPP-1-2017-1-RS-EPPKA2-CBHE-JP ЛАНДС: "Следећа дестинација Балкан: развој агротуризма". Пројекат има за циљ изградњу капацитетa у високом образовању, тако да оно има активну улогу у развоју друштва које стреми побољшању квалитета живота у руралним областима кроз диверзификацију руралне економије.

 

Избор из вести

Такмичење за најбољу технолошку иновацију у Србији

Основне информације о организацији националног Такмичења за најбољу технолошку иновацију у Србији

Такмичење за најбољу технолошку иновацију у Србији, као државни пројекат, непрекидно се одржава почев од 2005. године за сваку календарску годину, тако што се почетком године објави почетак, а у периоду април-новембар врше се обуке и провере достигнутог нивоа такмичарских тимова. Финале са шест најбоље пласираних трочланих тимова одржава се, по традицији,  22. децембра, од 20.00 h, у директном преносу на РТС-у.
Иноватори из Републике Српске укључени су од 2007. године у јединствени систем такмичења за обе српске државе.
Носилац Такмичења је ресорно министарство науке Републике Србије, у коме је по замисли координатора, оно и успостављено крајем 2004. године. У реализацију, у одређеним фазама, укључени су и ресорно министарство науке  Републике Српске, Привредне коморе Србије и Републике Српске, Фонд за иновациону делатност, Завод за интелектуалну својину, Стална конференција градова и општина, Новосадски сајам и Београдски сајам. Званични медијски партнер, је РТС, док РТВ, РТРС, као и сви други медији са националном, регионалном или локалном фреквенцијом, пружају подршку реализацији читавог пројекта.

 

Тренутна посета

Имамо 171 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде Заштита животне средине Eдукативно предавање за чланове Зеленог савета у Ужицу