RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

Eдукативно предавање за чланове Зеленог савета Бајине Баште

"Одржива употреба биомасе у функцији побољшања квалитета живота локалне заједнице" била је тема радионице коју смо реализовали за чланове Зеленог савета општине Бајина Башта, у петак, 29. јула 2016. године. Предавање су одржали Слободан Јеротић, машински инжењер и вишегодишњи енергетски менаџер Града Шапца и Ђорђе Марић, шумарски инжењер запослен у Србијашумама.

Радионици су, поред чланова Зеленог савета, присуствовали и представници других општинских служби, ЈП Тара, Електродистрибуције, ЈП ББ Терм, цивилног друштва, као и председници месних заједница Костојевићи и Јагоштица. Сви присутни су, показало се, врло релевантни за ову тему и могу допринети њеној даљој разради и широј примени. Показало се да ће посебно изазовно бити организовати адекватан ланац снабдевања дрвном биомасом из шума до саме топлане и томе ће се морати приступити са посебном пажњом и одговорношћу, како би се изнашли најоптималнији модели у којима би локална заједница имала могућност да додатно заради од продаје сировине, а топлана имала што квалитетнију и што повољнију сировину на располагању.

Општина Бајина Башта је крупним корацима кренула ка одрживој употреби дрвне биомасе у својим системима, чиме је начинила пионирски искорак међу локалним самоуправама у Србији. Недавно усвојена одлука Скупштине општине о кредитном задужењу у износу од 250 милиона динара за замену котловског система у градској топлани, као и укључивање у пројекат BioVill којим ће се разрађивати најефикаснији модели за успостављање концепта биоенергетског села у Костојевићима, показатељ су спремности и храбрости ове општине да што пре крене путем одрживог развоја, базираног на сопственом потенцијалу.

Агенду скупа можете погледати овде.

 

Избор из конкурса

ЈАВНИ ПОЗИВ за доделу бесповратних средстава у оквиру ПРОГРАМА ПОДРШКЕ МАЛИМ ПРЕДУЗЕЋИМА ЗА НАБАВКУ ОПРЕМЕ

Програм подршке малим предузећима за набавку опреме у 2019. години (у даљем тексту: Програм) спроводи Министарство привреде (у даљем тексту: Министарство) у сарадњи са Развојном агенцијом Србије (у даљем тексту: Развојна агенција) и одабраним пословним банкама и лизинг компанијама:


1.      БАНКА ПОШТАНСКА ШТЕДИОНИЦА АКЦИОНАРСКО ДРУШТВО, Београд
2.      PROCREDIT БАНКА А.Д. Београд

3.      ERSTE BANK А.Д. Нови Сад

4.      EUROBANK АКЦИОНАРСКО ДРУШТВО, Београд

5.      CRÉDIT AGRICOLE БАНКА СРБИЈА, А.Д. Нови Сад
6.      ХАЛКБАНК, Београд
1.      RAIFFEISEN LEASING ДОО Београд

2.      UNICREDIT LEASING ДОО Београд

Укупно расположива средства за реализацију Програма износе 1.000.000.000,00 динара. Општи циљ Програма јесте јачање конкурентности привредних субјеката, унапређење њиховог пословања и интернационализације, као и креирање нових радних места кроз инвестиције у опрему.

 

Избор из вести

Где набавити енергент на бази дрвне биомасе у Региону?

У претходном периоду Радна група за биомасу Златиборске области, уз подршку ГИЗ ДКТИ програма, реализовала је теренско истраживање и својеврсни попис свих произвођача, дистрибутера и трговаца енергентима на бази дрвне биомасе (цепано дрво, пелет, брикет, сечка, ћумур) који су регистровани и послују на територији 9 општина Златиборске области: Ариља, Бајине Баште, Чајетине, Косјерића, Нове Вароши, Пожеге, Прибоја, Пријепоља и Ужица. Након прикупљања свих података, ова база је урађена у форми картографског приказа и доступна је на интернет страници РРА Златибор.

 

Тренутна посета

Имамо 185 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде