RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

Eдукативно предавање за чланове Зеленог савета Бајине Баште

"Одржива употреба биомасе у функцији побољшања квалитета живота локалне заједнице" била је тема радионице коју смо реализовали за чланове Зеленог савета општине Бајина Башта, у петак, 29. јула 2016. године. Предавање су одржали Слободан Јеротић, машински инжењер и вишегодишњи енергетски менаџер Града Шапца и Ђорђе Марић, шумарски инжењер запослен у Србијашумама.

Радионици су, поред чланова Зеленог савета, присуствовали и представници других општинских служби, ЈП Тара, Електродистрибуције, ЈП ББ Терм, цивилног друштва, као и председници месних заједница Костојевићи и Јагоштица. Сви присутни су, показало се, врло релевантни за ову тему и могу допринети њеној даљој разради и широј примени. Показало се да ће посебно изазовно бити организовати адекватан ланац снабдевања дрвном биомасом из шума до саме топлане и томе ће се морати приступити са посебном пажњом и одговорношћу, како би се изнашли најоптималнији модели у којима би локална заједница имала могућност да додатно заради од продаје сировине, а топлана имала што квалитетнију и што повољнију сировину на располагању.

Општина Бајина Башта је крупним корацима кренула ка одрживој употреби дрвне биомасе у својим системима, чиме је начинила пионирски искорак међу локалним самоуправама у Србији. Недавно усвојена одлука Скупштине општине о кредитном задужењу у износу од 250 милиона динара за замену котловског система у градској топлани, као и укључивање у пројекат BioVill којим ће се разрађивати најефикаснији модели за успостављање концепта биоенергетског села у Костојевићима, показатељ су спремности и храбрости ове општине да што пре крене путем одрживог развоја, базираног на сопственом потенцијалу.

Агенду скупа можете погледати овде.

 

Избор из конкурса

Програм интернационализације МСП у 2019. години

Развојна агенција Србије покреће Програм интернационализације малих и средњих предузећа у 2018. години, а у циљу креирања услова за остваривање извозних послова. Поред освајања нових тржишта и повећања присуства на постојећим тржиштима, циљ ове активности је брендирања Србије као повољне инвестиционе и пословне дестинације, успостављање приведних веза са иностранством и интеграција домаћих привредних друштава у међународне пословне токове. Осим малих и средњих привредних друштава овим програмом су такође обухваћена и велика привредна друштва. Програм ће бити реализован у периоду од децембра 2018. године до фебруара 2020. године.
 

Избор из вести

9. седница Радне групе за биомасу и ЕЕ у Косјерићу

После извесног времена, Радна група за биомасу и енергетску ефикасност Златиборске области, се поново окупља на 9. редовном заседању које је планирано за 29. јануар 2019. у општини Косјерић. Биће то први пут да ово регионално тело заседа у овој општини са севера Златиборске области.

 

Тренутна посета

Имамо 164 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде