RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

Обука „РАЗВОЈ ЛАНАЦА ВРЕДНОСТИ У ТУРИЗМУ И АГРОБИЗНИС СЕКТОРУ – ИНСТРУМЕНТ ЗА ЈАЧАЊЕ КОНКУРЕНТНОСТИ ПРЕКОГРАНИЧНИХ РЕГИОНА И УЛАЗАК МАЛИХ ПРОИЗВОЂАЧА ЛОКАЛНИХ ПРОИЗВОДА НА РЕГИОНАЛНО ТРЖИШТЕ“

Стална радна група за регионални рурални развој (SWG) у оквиру SWG ЕУ Пројекта "Регионална сарадња и умрежавање у области пољопривреде, руралног и економског развоја прекограничних подручја" организује обуку „РАЗВОЈ ЛАНАЦА ВРЕДНОСТИ У ТУРИЗМУ И АГРОБИЗНИС СЕКТОРУ – ИНСТРУМЕНТ ЗА ЈАЧАЊЕ КОНКУРЕНТНОСТИ ПРЕКОГРАНИЧНИХ РЕГИОНА И УЛАЗАК МАЛИХ ПРОИЗВОЂАЧА ЛОКАЛНИХ ПРОИЗВОДА НА РЕГИОНАЛНО ТРЖИШТЕ“.

Циљ обуке: Пружити представницима заинтересованих страна прекограничних региона теоријска знања, практична искуства и алате за повећање конкурентности и укључивање у регионална тржишта.
Теме:
•    Теоријски концепт развоја ланца вредности и његова примена у унапређењу сарадње између локалних заинтересованих страна у сектору туризма и производње локалних производа.
•    Шта локалне заинтересоване стране у секторима туризма и агробизниса могу да ураде како би повећали конкурентност сектора и њихово укључивање у ланце вредности и локална/регионална/национална/међународна тржишта? Примери и искуства из прекограничног подручја Дрина Тара - пројекти прекограничне сарадње (Развој типични производа у БиХ и Србији) модели брендирања производа (жиг гаранције квалитета Планински доручак), регионалне манифестације (пример Удружења сомелијера Златиборског округа), међународне организације (SLOW FOOD).
•    Мапирање ланаца вредности у туризму и агробизнису у прекограничном подручју, креирање акционог плана и разрада 2 приоритетне акције - Како идентификовати кључне актере у ланцу вредности, њихове слабости и могућности, узроке слабости и како креирати приоритетне корективне акције за одабране ланце вредности

Прва обука ће се одржати у периоду од 16.-18. априла 2018.године у Хотелу „Палисад“, Златибор. Обуку ће водити тренери из Регионалне развојне агенције „Златибор“, Ужице, Србија и Сабина Рамовић, власница Туристичке агенције „Рамс“, Бијело Поље, Црна Гора и намењена је представницима бизнис сектора и цивилног сектора (бизнис оријентисани) из прекограничног региона “Дрина-Тара".

Друга обука ће се одржати у периоду од 19.-21. априла 2018.године у Центру за културу “Вук Караџић”, Тршић, Лозница, Србија. Обуку ће водити тренери из Регионалне развојне агенције „Златибор“, Ужице, Србија и Зоран Гачић, ПГР “Гачића магаза”, Богатић, Србија и намењена је представницима бизнис сектора и цивилног сектора (бизнис оријентисани) из прекограничног региона “Дрина-Сава".

Обуке ће бити организоване на партиципативном приступу, кроз дискусије и рад у групама.

Агенда Златибор

Агенда Лозница

Избор из конкурса

Конкурс за суфинансирање пројеката у области културе који су подржани кроз међународне фондове

Институција која расписује конкурс: Министарство културе и информисања

Рок за предају документације: 29-06-2018

Тема: Култура
 

Избор из вести

Започела имплементација пројекта LANDS

Почетни састанак  партнерских организација које учествују у имплементацији пројекта LANDS – Next Destination Balkans: Agritourism Landscapes Development, одржан је у Прокупљу 8. децембра 2018. године. Домаћин састанка била је Висока пољопривредно-прехрамбена школа струковних студија из Прокупља која је и коодинатор читавог пројекта. У пројекту учествује укупно 15 институција/организација из 6 земаља: Србије, БиХ, Словачке, Словеније, Румуније и Грчке.


На иницијалном састанку пројектних партнера договорени су даљи кораци  и динамика имплементације пројекта. У наредном периоду, учесници у пројекту ће радити на развоју и акредитацији професионалних курсева у области агротуризма са циљем да унапреде знања и капацитете академских и осталих пројектних партнера. Модернизацијом и унапредјењем квалитета наставе као и кроз активности умрежавања, корисници пројекта- високошколске институције из Србије и Босне и Херцеговине ће остварити дугорочну сарадњу и са осталим актерима у области агротуризма, која отвара нове могућности за даље повезивање оних креирају знања са крајњим корисницима у руралним подручјима.

Поред Регионалне развојне агенције Златибор, у имплементацији пројекта учествују још 3 регионалне развојне агенције: РРА Југ из Ниша, СЕРДА из Сарајева и РЕДАХ из Мостара, које ће с обзиром на искуство и досадашње иницијативе усмерене ка руралном развоју  дати допринос у успостављању сарадње са пружаоцима услуга у руралном туризму и система континуиране едукације пружалаца услуга, као И ширењу мреже едукатора о овој области.

 

 

Тренутна посета

Имамо 163 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде Вести Обука „РАЗВОЈ ЛАНАЦА ВРЕДНОСТИ У ТУРИЗМУ И АГРОБИЗНИС СЕКТОРУ – ИНСТРУМЕНТ ЗА ЈАЧАЊЕ КОНКУРЕНТНОСТИ ПРЕКОГРАНИЧНИХ РЕГИОНА И УЛАЗАК МАЛИХ ПРОИЗВОЂАЧА ЛОКАЛНИХ ПРОИЗВОДА НА РЕГИОНАЛНО ТРЖИШТЕ“