RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

Подршка локалне власти у Бијелом Пољу реализацији пројекта ПОРАЛИСТ

Тим задужен за спровођење  пројекта ПОРАЛИСТ, одржао је 7. марта 2019. године у Бијелом Пољу састанак са председником општине, Петром Смоловићем,  у циљу представљања пројекта и успостављања дугорочне сарадње у његовој реализацији.

На састанку су  представљене планиране активности којима су обухваћене територије суседних општина  Бијело Поље и Пријепоље, које се спроводе како би се на прекограничном подручју успоставио заједнички модел који ће допринети адекватној валоризацији природних ресурса  и њиховом одрживом коришћењу у функцији социо-економског напретка  локалних заједница. Током реализације успоставиће се платформа која ће допринети унапређењу система заштите, сакупљања и одрживе комерцијализације лековитог биља у таргетираном подручју. Локално становништво ће такође бити укључено у све фазе реализације пројекта, а кроз рад са стручњацима Института др Јосиф Панчић, имаће прилику да стекне знања из области сакупљања, сушења, чувања и продаје  лековитог биља. Председник је  такође упознат са значајем и улогом радне групе која ће бити формирана током пројекта и исказао је спремност да у складу са предложеном структуром именује  чланове из општинских служби, који ће бити подршка за остваривање циљева пројекта. С обзиром да ће радна група бити формирана и у општини Пријепоље, за почетну конференцију пројекта која је планирана у априлу, најављено је свечано потписивање Меморандума о сарадњи две суседне општине, које ће у будућности заједничким снагама деловати у области очувања и заштите лековитог биља као живе инфраструктуре одрживог туризма. 

Пројекат ПОРАЛИСТ – Протективна опсерваторија регионалног ареала лековитог биља као живе инфраструктуре одрживог туризма, одобрен је у оквиру првог позива ИПА ИИ Програма прекограничне сарадње Србија-Црна Гора 2014-2020, који кофинансира Европска унија.  Спроводе га Регионална развојна агенција Златибор из Ужица, Институт за проучавање лековитог биља др Јосиф Панчић из Београда и Невладина организација Мултимедијал Монтенегро из Бијелог Поља.

Избор из конкурса

Јавни позив - Програм подршкe интернационализацији МСП кроз индивидуално учешће на међународним сајмовима у иностранству

Развојна агенција Србије (у даљем тексту: РАС) кроз Програм подршке интернационализацији МСП кроз индивидуално учешће на међународним сајмовима у иностранству, обезбеђује институционалну подршку малим и средњим предузећима, која су извозно оријентисана и која желе да повећају обим своје спољнотрговинске размене.
 

Избор из вести

Представљање RеТex пројекта на Форуму градова и регија у Пољској

Од 4. до 6. јуна у граду Рзесзов (Пољска) одржан је Форум градова и регија – међународна конференција коју је организовало Министарство за инвестиције и развој Републике Пољске.

Главне теме Форума биле су прекогранична и територијална сарадња и улога локалних самоуправа у подстицању регионалног и локалног развоја. Део сесије у оквиру Форума организован је у сарадњи са мрежом НАЛАС – Мрежа удружења локалних власти југоисточне Европе.
 

Тренутна посета

Имамо 212 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде