RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

Успостављање институционалне инфраструктуре за реализацију пројекта ПОРАЛИСТ

У оквиру активности на успостављању сарадње са јавним, приватним и цивилним сектором, представници Регионалне развојене агенције Златибор су у четвртак, 4. априла одржали састанке са представницима локалне самоуправе,  Туристичке организације Пријепоље и Удружењем ЕКО центар.


Пројектни тим састао се са замеником председника општине Пријепоље, господином Станком Кијановићем, којем је поред планираних пројектних активности, представљена иницијатива за дугорочно успостављање сардање између Пријепоља и Бијелог Поља у контексту одрживог коришћења природних богастава, првенствено лековитог биља, као живе инсфраструктуре за развој одрживог туризма. Тако ће на почетној конференцији пројекта која ће се одржати крајем априла, руководства две суседне општине потписати Меморандум о сарадњи, којим ће дефинисати заједничко деловање у области заштите, очувања и коришћења лековитог биља у функцији социо-економског развоја локалних заједница. Посебно важан аспект представља формирање локалних, као и заједничке међуопштинске радне групе, које ће на најбољи начин препознати интересе  локалних заједница и радити на њиховом остваривању. Један од инструмената подршке пројекту биће и увођење субвенција за лековито биље у локалним буџетима.

Директор Туристичке организације Пријепоља, Небојша Свичевић, исказао је спремност да подржи и учествује у активностима пројекта, посебно у контексту креирања нових туристичких производа  за специјалне видове туризма. Посебно је истакао значај учвршћивања сарадње са општинама у Црној Гори, јер постоји потреба да заједнички раде на унапређењу туристичке понуде кроз коришћење заједничких природних ресурса.

Састанцима је присуствовао и председник Удружења ЕКО центар, које је пре 8 година реализовало пројекат прекограничне сарадње са Босном, чија је тема била заштита биодиверзитета. Удружење је спремно да се активно укључи у реализацију пројекта и анимира локално становништво, првенствено младе, жене са села и незапослене, који уз адекватну едукативну подршку могу започети узгој лековитог биља. Стога сматра да је изузетно важно учешће представника Института Јосиф Панчић, који ће у крајем маја започети теренско истраживање на подручју Пријепоља и Бијелог Поља, кроз које ће бити мапиране постојеће лековите биљке на прекограничном подручју. Сарадња Удружења са истраживачима из Јосифа Панчића, значајно ће олакшати рад на терену и мапирање подручја за будуће активности пројекта.

 

Избор из конкурса

ЈАВНИ ПОЗИВ за доделу бесповратних средстава у оквиру ПРОГРАМА ПОДРШКЕ МАЛИМ ПРЕДУЗЕЋИМА ЗА НАБАВКУ ОПРЕМЕ

Програм подршке малим предузећима за набавку опреме у 2019. години (у даљем тексту: Програм) спроводи Министарство привреде (у даљем тексту: Министарство) у сарадњи са Развојном агенцијом Србије (у даљем тексту: Развојна агенција) и одабраним пословним банкама и лизинг компанијама:

БАНКА ПОШТАНСКА ШТЕДИОНИЦА АКЦИОНАРСКО ДРУШТВО, Београд
PROCREDIT БАНКА А.Д. Београд
ERSTE BANK А.Д. Нови Сад
EUROBANK АКЦИОНАРСКО ДРУШТВО, Београд
CRÉDIT AGRICOLE БАНКА СРБИЈА, А.Д. Нови Сад
HALKBANK, Београд

RAIFFEISEN LEASING ДОО Београд
UNICREDIT LEASING ДОО Београд

Укупно расположива средства за реализацију Програма износе 1.000.000.000,00 динара. Општи циљ Програма јесте јачање конкурентности привредних субјеката, унапређење њиховог пословања и интернационализације, као и креирање нових радних места кроз инвестиције у опрему.

 

 

Избор из вести

Где набавити енергент на бази дрвне биомасе у Региону?

У претходном периоду Радна група за биомасу Златиборске области, уз подршку ГИЗ ДКТИ програма, реализовала је теренско истраживање и својеврсни попис свих произвођача, дистрибутера и трговаца енергентима на бази дрвне биомасе (цепано дрво, пелет, брикет, сечка, ћумур) који су регистровани и послују на територији 9 општина Златиборске области: Ариља, Бајине Баште, Чајетине, Косјерића, Нове Вароши, Пожеге, Прибоја, Пријепоља и Ужица. Након прикупљања свих података, ова база је урађена у форми картографског приказа и доступна је на интернет страници РРА Златибор.

 

Тренутна посета

Имамо 213 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде