RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

Успостављање институционалне инфраструктуре за реализацију пројекта ПОРАЛИСТ

У оквиру активности на успостављању сарадње са јавним, приватним и цивилним сектором, представници Регионалне развојене агенције Златибор су у четвртак, 4. априла одржали састанке са представницима локалне самоуправе,  Туристичке организације Пријепоље и Удружењем ЕКО центар.


Пројектни тим састао се са замеником председника општине Пријепоље, господином Станком Кијановићем, којем је поред планираних пројектних активности, представљена иницијатива за дугорочно успостављање сардање између Пријепоља и Бијелог Поља у контексту одрживог коришћења природних богастава, првенствено лековитог биља, као живе инсфраструктуре за развој одрживог туризма. Тако ће на почетној конференцији пројекта која ће се одржати крајем априла, руководства две суседне општине потписати Меморандум о сарадњи, којим ће дефинисати заједничко деловање у области заштите, очувања и коришћења лековитог биља у функцији социо-економског развоја локалних заједница. Посебно важан аспект представља формирање локалних, као и заједничке међуопштинске радне групе, које ће на најбољи начин препознати интересе  локалних заједница и радити на њиховом остваривању. Један од инструмената подршке пројекту биће и увођење субвенција за лековито биље у локалним буџетима.

Директор Туристичке организације Пријепоља, Небојша Свичевић, исказао је спремност да подржи и учествује у активностима пројекта, посебно у контексту креирања нових туристичких производа  за специјалне видове туризма. Посебно је истакао значај учвршћивања сарадње са општинама у Црној Гори, јер постоји потреба да заједнички раде на унапређењу туристичке понуде кроз коришћење заједничких природних ресурса.

Састанцима је присуствовао и председник Удружења ЕКО центар, које је пре 8 година реализовало пројекат прекограничне сарадње са Босном, чија је тема била заштита биодиверзитета. Удружење је спремно да се активно укључи у реализацију пројекта и анимира локално становништво, првенствено младе, жене са села и незапослене, који уз адекватну едукативну подршку могу започети узгој лековитог биља. Стога сматра да је изузетно важно учешће представника Института Јосиф Панчић, који ће у крајем маја започети теренско истраживање на подручју Пријепоља и Бијелог Поља, кроз које ће бити мапиране постојеће лековите биљке на прекограничном подручју. Сарадња Удружења са истраживачима из Јосифа Панчића, значајно ће олакшати рад на терену и мапирање подручја за будуће активности пројекта.

 

Избор из конкурса

Јавни позив - Програм подршкe интернационализацији МСП кроз индивидуално учешће на међународним сајмовима у иностранству

Развојна агенција Србије (у даљем тексту: РАС) кроз Програм подршке интернационализацији МСП кроз индивидуално учешће на међународним сајмовима у иностранству, обезбеђује институционалну подршку малим и средњим предузећима, која су извозно оријентисана и која желе да повећају обим своје спољнотрговинске размене.
 

Избор из вести

Изабрани најбољи ментори Србије на додели признања “Ментор Аwард 2018” у организацији Развојне агенције Србије и Јапанске агенције за међународну сарадњу

Београд, 07.јун 2019 - Признање „МЕНТОР АWАРД 2018“ најуспешнијим менторима Србије ове године додељено је у 2 категорије, за зрела предузећа и за почетнике, а најбољи ментор у обе категорије  је Љиљана Марковић из Регионалне агенције за развој и европске интеграције Београд.  Друго место у категорији зрелих предзећа заузео је Бранко Брковић из Регионалне агенције за развој источне Србије, а у категорији старт уп фирми другу позицију освојила је Милица Чукарић из Регионалне агенције за економски развој Шумадије и Поморавља. Треће место у категорији зрелих предузећа деле Наташа Јовановић из Регионалне развојне агенције "Златибор" и Саша Дедеић из Регионалне развојне агенције „Браничево-Подунавље“ који је такође заузео и треће место у категорији старт уп предузећа.
 

Тренутна посета

Имамо 234 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде