RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

Одржана почетна конференција пројекта Протективна опсерваторија регионалног ареала лековитог биља као живе прекограничне инфраструктуре одрживог туризма-ПОРАЛИСТ

У уторак 23. априла 2019. године у конференцијској сали Хотела Франца у Бијелом Пољу,  одржана је почетна конференција пројекта "Протективна опсерваторија регионалног ареала лековитог биља као живе прекограничне инфраструктуре одрживог туризма - ПОРАЛИСТ", чију реализацију кофинансира Европска унија у оквиру ИПА ИИ Програма прекограничне сарадње Србија-Црна Гора 2014-2020.


Конференција је имала за циљ да присутнима приближи пројектне активности које ће заједнички на територији општина Пријепоље и Бијело Поље партнерски спроводити Регионална развојна агенција Златибор, Институт за проучавање лековитог биља Др Јосиф Панчић и НВО Мултимедијал Монтенегро. 

Поред домаћина, у име Канцеларије за европске интеграције, учесницима се обратила  Анита Бериша, која је говорила о програмима које ова институција спроводи кроз финансијску подршку Европске уније. Истакнут је значај пројекта ПОРАЛИСТ као одрживог механизама за успостављање и унапређење природне самообновљивости лековитог биља прекограничног подручја на територији две суседне државе.

Представник Заједничког техничког секретаријата Програма прекограничне сарадње Србија - Црна Гора, Емил Кочан, пожелео је  партнерским институцијама укљученим у спровођење пројекта успех у даљем раду, нагласивши значај пројекта за унапређење добросуседске сарадње између локалних самоуправа Пријепоље и Бијело Поље.

У име Регионалне развојне агенције Златибор, присутне је поздравио директор Славко Лукић, који је говорио о значају укључивања представника јавног, приватног и цивилног сектора на успостављању одрживих управљачких механизама заштићених природних подручја. Кроз ПОРАЛИСТ пројекат биће успостављена wеб платформа, као пословни модел одрживог коришћења и заштите богатства биодиверзитета са којим располажу две прекограничне суседне локалне заједнице, Пријепоље и Бијело Поље.

Станко Кијановић, заменик председника општине Пријепоље, изразио је лично задовољство и подршку пројектним активностима нагласивши притом еколошки, етички, културни, социјални значај којим пројектне активности доприносе  успостављању веза и партнерстава између обе локалне заједнице.

Председник Скупштине општине Бијело Поље, Абаз Диздаревић, се у свом обраћању осврнуо на чињеницу да две прекограничне општине нису случајно повезане данас и да оно што их спаја, и што ће их спајати у наредном периоду, јесте поље бидиверзитета као препознат сегмент природног богатства. 
Професор др Јелица Стефановић-Штамбук, редовни професор Факултета политичких наука и специјални саветник Министра за евроинтеграције Владе Републике Србије је кроз своје обраћање детаљно образложила зашто и како су УН Агенда 2030 и њених 17 циљева одрживог развоја компас напредовања држава кандидата за чланство у Европској унији према достизању одрживог развоја кохерентног ЕУ напретку.

У име Института за проучавање лековитог биља Др Јосиф Панчић, који ће почев од краја маја спроводити теренско истраживање и мапирање лековитог биља на прекограничном подручју, присутнима се обратио Славољуб Тасић. Он је скренуо пажњу на заштиту и значај лековитог биља прекограничног подручја као њихове живе развојне инфраструктуре и драгоценог ресурса за напредовање обе локалне заједнице у постизању одрживог развоја и добробити природне средине.

Конференција је завршена представљањем циљева и резултата пројекта. Данијеле Јандрић, менаџер пројекта, упознала је присутне са  активностима које ће бити реализоване у наредном периоду, истакавши значај сарадње са локалним становништвом чије је укључивање кључно за одрживост пројекта.

Не почетној конференцији свечано је потписан и Меморандум о разумемању између Бијелог Поља и Пријепоља, којим је озваничена будућа срадња и заједничке активности на очувању богатства расположивих природних ресурса. Потписивање Меморандума је важан корак ка унапређењу добросуседских односа Републике Србије и Црне Горе, превасходно усмерених на размену знања, искустава и развој обе локалне заједнице кроз иновативна решења у сфери очувања трајне самообновљивости лековитог биља прекограничног подручја.

Избор из конкурса

JАВНИ ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ У ПРОГРАМУ ПРУЖАЊА СТАНДАРДИЗОВАНЕ УСЛУГЕ МЕНТОРИНГА СЕКТОРИМА ПРЕРАЂИВАЧКЕ ИНДУСТРИЈЕ

Развојна агенција Србије (у даљем тексту: РАС) расписује Јавни позив за учешће у Програму пружања стандардизоване услуге менторинга секторима прерађивачке индустрије (у даљем тексту: Програм) са циљем унапређења пословног амбијента и подршке несметаном развоју ММСПП која послују у оквиру сектора прерађивачке индустрије груписане у четири области и то: индустрија машина и опреме; прехрамбена индустрија; дрвна и индустрија намештаја и индустрија гуме и пластике. Јавни позив се објављује у складу са Годишњим програмом рада Развојне агенције Србије за 2019. годину.
 

Избор из вести

Први заједнички састанак међуопштинске радне групе

Иницијални састанак међуопштинске радне групе, формиране у оквиру ПОРАЛИСТ пројекта на основу Меморандума о разумевању потписаном крајем априла месеца ове године између две суседне прекограничне општине, Пријепоље и Бијело Поље, заказан је за уторак, 17. децембара 2019. године у Пријепољу.
 

Тренутна посета

Имамо 245 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде