RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

Одржана почетна конференција пројекта Протективна опсерваторија регионалног ареала лековитог биља као живе прекограничне инфраструктуре одрживог туризма-ПОРАЛИСТ

У уторак 23. априла 2019. године у конференцијској сали Хотела Франца у Бијелом Пољу,  одржана је почетна конференција пројекта "Протективна опсерваторија регионалног ареала лековитог биља као живе прекограничне инфраструктуре одрживог туризма - ПОРАЛИСТ", чију реализацију кофинансира Европска унија у оквиру ИПА ИИ Програма прекограничне сарадње Србија-Црна Гора 2014-2020.


Конференција је имала за циљ да присутнима приближи пројектне активности које ће заједнички на територији општина Пријепоље и Бијело Поље партнерски спроводити Регионална развојна агенција Златибор, Институт за проучавање лековитог биља Др Јосиф Панчић и НВО Мултимедијал Монтенегро. 

Поред домаћина, у име Канцеларије за европске интеграције, учесницима се обратила  Анита Бериша, која је говорила о програмима које ова институција спроводи кроз финансијску подршку Европске уније. Истакнут је значај пројекта ПОРАЛИСТ као одрживог механизама за успостављање и унапређење природне самообновљивости лековитог биља прекограничног подручја на територији две суседне државе.

Представник Заједничког техничког секретаријата Програма прекограничне сарадње Србија - Црна Гора, Емил Кочан, пожелео је  партнерским институцијама укљученим у спровођење пројекта успех у даљем раду, нагласивши значај пројекта за унапређење добросуседске сарадње између локалних самоуправа Пријепоље и Бијело Поље.

У име Регионалне развојне агенције Златибор, присутне је поздравио директор Славко Лукић, који је говорио о значају укључивања представника јавног, приватног и цивилног сектора на успостављању одрживих управљачких механизама заштићених природних подручја. Кроз ПОРАЛИСТ пројекат биће успостављена wеб платформа, као пословни модел одрживог коришћења и заштите богатства биодиверзитета са којим располажу две прекограничне суседне локалне заједнице, Пријепоље и Бијело Поље.

Станко Кијановић, заменик председника општине Пријепоље, изразио је лично задовољство и подршку пројектним активностима нагласивши притом еколошки, етички, културни, социјални значај којим пројектне активности доприносе  успостављању веза и партнерстава између обе локалне заједнице.

Председник Скупштине општине Бијело Поље, Абаз Диздаревић, се у свом обраћању осврнуо на чињеницу да две прекограничне општине нису случајно повезане данас и да оно што их спаја, и што ће их спајати у наредном периоду, јесте поље бидиверзитета као препознат сегмент природног богатства. 
Професор др Јелица Стефановић-Штамбук, редовни професор Факултета политичких наука и специјални саветник Министра за евроинтеграције Владе Републике Србије је кроз своје обраћање детаљно образложила зашто и како су УН Агенда 2030 и њених 17 циљева одрживог развоја компас напредовања држава кандидата за чланство у Европској унији према достизању одрживог развоја кохерентног ЕУ напретку.

У име Института за проучавање лековитог биља Др Јосиф Панчић, који ће почев од краја маја спроводити теренско истраживање и мапирање лековитог биља на прекограничном подручју, присутнима се обратио Славољуб Тасић. Он је скренуо пажњу на заштиту и значај лековитог биља прекограничног подручја као њихове живе развојне инфраструктуре и драгоценог ресурса за напредовање обе локалне заједнице у постизању одрживог развоја и добробити природне средине.

Конференција је завршена представљањем циљева и резултата пројекта. Данијеле Јандрић, менаџер пројекта, упознала је присутне са  активностима које ће бити реализоване у наредном периоду, истакавши значај сарадње са локалним становништвом чије је укључивање кључно за одрживост пројекта.

Не почетној конференцији свечано је потписан и Меморандум о разумемању између Бијелог Поља и Пријепоља, којим је озваничена будућа срадња и заједничке активности на очувању богатства расположивих природних ресурса. Потписивање Меморандума је важан корак ка унапређењу добросуседских односа Републике Србије и Црне Горе, превасходно усмерених на размену знања, искустава и развој обе локалне заједнице кроз иновативна решења у сфери очувања трајне самообновљивости лековитог биља прекограничног подручја.

Избор из конкурса

JАВНИ ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ У ПРОГРАМУ ПОДРШКЕ СЕКТОРИМА ПРЕРАЂИВАЧКЕ ИНДУСТРИЈЕ

Развојна агенција Србије (у даљем тексту: РАС) кроз спровођење Програма подршке секторима прерађивачке индустрије (у даљем тексту: Програм) има за циљ унапређење пословног амбијента и повећање конкурентности ММСП у оквиру сектора прерађивачке индустрије груписане у четри области и то: индустрија машина и опреме; прехрамбена индустрија; дрвна и индустрија намештаја и индустрија гуме и пластике као први корак у имплементацији дефинисаних стратешких циљева и активности.
 

Избор из вести

Јавни позив за исказивање интереса за учешће у програму сертификације/стандардизације објеката погодних за бициклисте (Bike Friendly Standard)

Предмет јавног позива

Предмет јавног позива је прикупљање пријава за исказивање интереса за учешће у сертификацији/стандардизацији објеката погодних за бициклисте на подручју Србије.
Позивају се сви заинтересовани регистровани правни субјекти да доставе своје изјаве о интересу за учешће у сертификацији/стандардизацији објеката погодних за бициклисте (Bike Friendly Standard).

 

Тренутна посета

Имамо 290 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде