RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

FORTH – пример добре праксе у комеријализацији иновација и истраживања

Четврти  састанак партнера SHIPmEnTT пројекта организовао је водећи партнер Фондација за истраживање и технологије Грчке  4-5. јуна 2019. у Хераклиону. Том приликом су се представници партнерских институција упознали са начином функционисања ове највеће грчке институције за подршку развоју и комерцијализацији иновација. FORTH је основан још 1983. године као Истраживачки центар Крита, са првенственим циљем унапређења регионалне економије кроз ефикасно коришћење резултата научних истраживања према потребама привреде. Од тада до данас је прерастао у веома успешну организацију, у оквиру које послује чак 8 института, који се баве углавном природним наукама  и запошљавају 1400 људи, од којих је 1000 научника. О успеху говори податак да су захваљујући услугама које пружају  до сада основали преко 30 spin-off компанија, регистровали преко 100 патената и на годишњем нивоу остварају промет од око 50 милиона ЕУР.


Колико су њихова истраживања значајна и користе развоју привреде Грчке, представници партнерских институција су видели током обиулска Института за компјутерске науке, који је представио неке од својих достигнућа у модерној и иновативној интерпретацији културно-туристичког наслеђа и туристичких потенцијала. Ова посета имала је вишеструки значај посебмно за партнере из IPA земаља, односно Албаније, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Србије, у којима је успостављање иновативног екосистема још увек у почетној фази. Примери добре праксе свакако су важни како би се у свакој од поменутих земаља креирали одређени модели у складу са потребама привреде.

Састанак је такође послужио да се направи пресек досадашњих активности и договоре наредни кораци за реализацију пилот акција за посреднике и МСП сектор, које ће бити усмерене на подизање свести о значају права интелектуалне својине и приступу финасијама, укључујући и повезивање приватног сектора са научно истраживачким институцијама, чија сарадња је неопходно за успешнију примену иновација  и генерално, развој МСП сектора.

 

Избор из конкурса

Јавни позив - Програм подршкe интернационализацији МСП кроз индивидуално учешће на међународним сајмовима у иностранству

Развојна агенција Србије (у даљем тексту: РАС) кроз Програм подршке интернационализацији МСП кроз индивидуално учешће на међународним сајмовима у иностранству, обезбеђује институционалну подршку малим и средњим предузећима, која су извозно оријентисана и која желе да повећају обим своје спољнотрговинске размене.
 

Избор из вести

Започеле пилот акције у оквиру SHIPmEnTT пројекта

У оквиру имплементације SHIPmEnT projekta, Регионална развојна агенција Златибор организовала је у петак, 28. јуна 2019. године у Регионалној привредној комори Ужица, 1. радиноцу на тему значаја и примене права интелектулне својине у пословању. Радионица је део пилот акција и намењена је фирмама које послују у Златиборском округу, али и другим организацијама и институцијама које се баве подршком и пружањем различитих услуга за МСП сектор.
 

Тренутна посета

Имамо 229 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде