RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

FORTH – пример добре праксе у комеријализацији иновација и истраживања

Четврти  састанак партнера SHIPmEnTT пројекта организовао је водећи партнер Фондација за истраживање и технологије Грчке  4-5. јуна 2019. у Хераклиону. Том приликом су се представници партнерских институција упознали са начином функционисања ове највеће грчке институције за подршку развоју и комерцијализацији иновација. FORTH је основан још 1983. године као Истраживачки центар Крита, са првенственим циљем унапређења регионалне економије кроз ефикасно коришћење резултата научних истраживања према потребама привреде. Од тада до данас је прерастао у веома успешну организацију, у оквиру које послује чак 8 института, који се баве углавном природним наукама  и запошљавају 1400 људи, од којих је 1000 научника. О успеху говори податак да су захваљујући услугама које пружају  до сада основали преко 30 spin-off компанија, регистровали преко 100 патената и на годишњем нивоу остварају промет од око 50 милиона ЕУР.


Колико су њихова истраживања значајна и користе развоју привреде Грчке, представници партнерских институција су видели током обиулска Института за компјутерске науке, који је представио неке од својих достигнућа у модерној и иновативној интерпретацији културно-туристичког наслеђа и туристичких потенцијала. Ова посета имала је вишеструки значај посебмно за партнере из IPA земаља, односно Албаније, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Србије, у којима је успостављање иновативног екосистема још увек у почетној фази. Примери добре праксе свакако су важни како би се у свакој од поменутих земаља креирали одређени модели у складу са потребама привреде.

Састанак је такође послужио да се направи пресек досадашњих активности и договоре наредни кораци за реализацију пилот акција за посреднике и МСП сектор, које ће бити усмерене на подизање свести о значају права интелектуалне својине и приступу финасијама, укључујући и повезивање приватног сектора са научно истраживачким институцијама, чија сарадња је неопходно за успешнију примену иновација  и генерално, развој МСП сектора.

 

Избор из конкурса

Обуке запослених у јавном сектору за процену вредности јавне имовине

У оквиру пројекта "Јавна својина за развој јавног сектора", у понедељак и уторак, 24. и 25. фебруара 2020. године, у просторијама скупштинске сале општине Бајина Башта, биће организован први сет обука запослених у локалној самоуправи и јавним предузећима Бајине Баште за процену рачуноводствене вредности јавне имовине.

 

Избор из вести

Где набавити енергент на бази дрвне биомасе у Региону?

У претходном периоду Радна група за биомасу Златиборске области, уз подршку ГИЗ ДКТИ програма, реализовала је теренско истраживање и својеврсни попис свих произвођача, дистрибутера и трговаца енергентима на бази дрвне биомасе (цепано дрво, пелет, брикет, сечка, ћумур) који су регистровани и послују на територији 9 општина Златиборске области: Ариља, Бајине Баште, Чајетине, Косјерића, Нове Вароши, Пожеге, Прибоја, Пријепоља и Ужица. Након прикупљања свих података, ова база је урађена у форми картографског приказа и доступна је на интернет страници РРА Златибор.

 

Тренутна посета

Имамо 364 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде