RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

ПОЧЕТАК ТЕРЕНСКОГ ИСТРАЖИВАЊА У ОКВИРУ ПОРАЛИСТ ПРОЈЕКТА

У понедељак 23. септембра 2019. године тим стручњака из Института за проучавање лековитог биља „Др Јосиф Панчић“ почиње теренски рад на брдско-планинским подручјима у пограничној територији општина Бијело Поље и Пријепоље. Теренско истраживање се спроводи у оквиру пројекта Протективна опсерваторија регионалног ареала лековитог биља као живе прекограничне инфраструктуре одрживог туризма-ПОРАЛИСТ, финансијски подржаног од стране Европскје уније преко Програма прекограничне сарадње Србија-Црна Гора 2014-2020.

Циљ истраживања које ће у различитим периодима вегетације реализовати шесточлани тим Института Јосиф Панчић, је идентификовање станишта лековитог биља у пограничној регији општина Бијело Поље и Пријепоље, анализа заступљености биљних врста, прикупљање информација од значаја за сваку регистровану биљну врсту (опис, хемисјки састав, станиште, распрострањеност, лековита својства, методе сушења, начин складиштења и употребе и сл). Информације прикупљене током теренског истраживања биће искоришћене за израду електронског директоријума лековитог биља, као и протокола за заштиту, који ће локалним заједницама помоћи да сачувају природна богатаства којима располажу и користе их на одржив начин. Успостављање одрживог модела употребе лековите биљне инфраструктуре у медицинске, козметичке и гастротуристичке сврхе, допринеће креирању нових могућности за развој локалних заједница и унапређењу туристичке понуде, имајући да у виду да туризам представља развојни приоритет обе општине у пограничном подручју.

 

Избор из конкурса

JАВНИ ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ У ПРОГРАМУ ПОДРШКЕ ДИГИТАЛНОЈ ТРАНСФОРМАЦИЈИ ММСП

Развојна агенција Србије расписује Јавни позив у складу са Годишњим програмом рада Развојне агенције Србије за 2019. годину и Меморандумом о разумевању о спровођењу Програма подршке дигиталној трансформацији ММСП за 2019. годину закљученим са Немачком организацијом за међународну сарадњу (даље: GIZ).

Циљ Програма подршке дигиталној трансформацији ММСП је да се створи јасна инфраструктура за подршку ММСП у процесу дигиталне трансформације.

Овај процес захтева стратешки приступ, како у анализи постојећег стања, тако и у планирању будућих пословних активности. Један од кључних предуслова за успех и постизање пуног ефекта дигиталне трансформације је увођење нових пословних модела и принципа пословања заснованих на доступним дигиталним алатима.
 

Избор из вести

Представљање RеТex пројекта на Форуму градова и регија у Пољској

Од 4. до 6. јуна у граду Рзесзов (Пољска) одржан је Форум градова и регија – међународна конференција коју је организовало Министарство за инвестиције и развој Републике Пољске.

Главне теме Форума биле су прекогранична и територијална сарадња и улога локалних самоуправа у подстицању регионалног и локалног развоја. Део сесије у оквиру Форума организован је у сарадњи са мрежом НАЛАС – Мрежа удружења локалних власти југоисточне Европе.
 

Тренутна посета

Имамо 570 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде