RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

Одржан први тренинг уоквиру ПОРАЛИСТ пројекта

У среду је у Дому културе Пријепоље одржан први модул тренинга за локално становиштво као део активности пројекта ПОРАЛИСТ, који у  оквиру финансијског инструмента претприступне помоћи ИПА 2, кроз Програм прекограничне сарадње Србија-Црна Гора 2014-2020 финансијски подржава  Европска Унија, уз подршку Министартства за ЕУ интерграције Републике Србије и Канцеларија за ЕУ интеграције Владе Црне Горе. Тренингу су присуствовали представници јавног и приватног сектора, локални предузетници који праве производе на бази лековитог биља, али и ученици Економско-трговинске школе који су на Међународном такмичењу ученичких компанија у Словенији, са виртуелним предузећем USB tea освојили пето место.


У име Регионалне развојне агенције Златибор, учесницима се обратила  Данијела Јандрић, менаџер пројекта, која је присутне упознала са кључним активностима пројекта који ће се у наредних 10 месеци реализовати у сарадњи са Институтом за проучавање лековитог биља "Др Јосиф Панчић" из Београда и НВО Мултимедијал из Црне Горе. 

Славко Лукић, директор Регионалне развојне агенције Златибор, својим обраћањем је указао на значај пројектних активности усмерених на усклађивање локалних процедура са европским директивама које дефинишу поље очувања и одрживе употребе природних ресурса, као и на значај укључивања локалног становништва у цео процес успостављања одрживих механизама експлоатације лековите прекограничне биљне инфраструктуре.

О заштити и значају лековитог биља, одрживом сакупљању, паковању, складиштењу и заштити, говорио је Славољуб Тасић, стручњак Института за проучавање лековитог биља "Др Јосиф Панчић", напоменувши да су управо локалне заједнице најефикаснији чувари живе инфраструктуре и покретачи дугорочног благостања уз одговорну употребу природних ресурса. Овај сегмент едукације имао је за циљ унапређење вештина и знања локалних актера који обављају делатност базирану на  лековитом биљу као сировини. 

Расадничку производњу и култивацију лековитог биља, програме компостирања и контејнерске производње садног материјала, као механизма за одрживу употребу и бољу валоризацију лековитог биља, учесницима је представио др Дејан Пљевљакушић, члан пројектног тима Института "Др Јосиф Панчић". Пљевљакушић је присутнима приближио моделе комерцијализације лековитог биља и могућности за остварење профита на основу агроеколошких погодности прекограничне територије коју Пројекат покрива.

Наставак спровођења пројектних активности подразумева организацију још три модула едукације којим ће се ставити фокус на вештине убирања и даље употребе лековитог биља са циљем успостављања чврстих карика у ланцу вредности лековитог биља и диверсификацији производа кроз интегрисање лековитог биља у гастро-туристичку, медицинску и козметичку индустрију. Планирано је да поред теоријског, тренинзи садрже и практичне целине, како би се учесницима пружила шанса да се што боље упознају са биљним врстама овог подручја и науче како да их правилно користе као обновљиви ресурс за унапређење социо-економског статуса.

Избор из конкурса

Јавни позив за достављање пројектних предлога за подршку запошлјавању младих и социјалном уклјучивању у неразвијеним подручјима

Јавни позив за достављање пројектних предлога за подршку запошлјавању младих и социјалном уклјучивању у неразвијеним подручјима

Како се пријавити?

Пријаве се подносе искључиво на е-маил адресу: рсоц.апплицатионс@унопс.орг
Сви обрасци неопходни за пријављивање доступни су на дну ове странице.
 

Избор из вести

Где набавити енергент на бази дрвне биомасе у Региону?

У претходном периоду Радна група за биомасу Златиборске области, уз подршку ГИЗ ДКТИ програма, реализовала је теренско истраживање и својеврсни попис свих произвођача, дистрибутера и трговаца енергентима на бази дрвне биомасе (цепано дрво, пелет, брикет, сечка, ћумур) који су регистровани и послују на територији 9 општина Златиборске области: Ариља, Бајине Баште, Чајетине, Косјерића, Нове Вароши, Пожеге, Прибоја, Пријепоља и Ужица. Након прикупљања свих података, ова база је урађена у форми картографског приказа и доступна је на интернет страници РРА Златибор.

 

Тренутна посета

Имамо 330 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде