RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

Удруживање и примери добре праксе у функцији развоја одрживог туризма

У оквиру пројекта Протективна опсерваторија регионалног ареала лековитог биља као живе прекограничне инфраструктуре одрживог туризма – ПОРАЛИСТ,  10 и 11. децембра 2019. године у Пријепољу и Бијелом Пољу одржан је други модул едукација посвећен удруживању и пословном умрежавању актера руралне економије и увођењу лековитог биља у туристичку и угоститељску понуду.


Представљене су две традиционално најзначајније форме удруживања, пољопривредна удружења и земљорадничке задруге, као важан фактор оснаживања руралне економије и оживљавања села, а са друге стране важан фактор за унапређење самог положаја пољопривредника. Други део тренинга бавио се темом увођења лекотог биља у туристичку и угоститељску понуду, кроз развој туристичких производа и гастрономије базираних на лековитом биљу. Претходно наведено представља важан сегмент са аспекта постојећих потенцијала природних ресурса обе прекограничне локалне заједнице на чијој територији се пројектне активности спроводе и њиховог одрживог коришћења у функцији економског развоја локалних заједница.

Укупно 93 учесника  оба тренинга ималo je прилику да чујe низ практичних и корисних информација кроз упознавање са деловањем успешних задруга и удружења. Такође, представљени су до сада  реализовани пројекти који су остварили значајан утицај на развој туризма и популаризацију локалних производа као сегменту који доприноси унапређењу туристичке понуде. Тренинзима  су присуствовали представници локалних самоуправа, студенти Биотехничког факултета са професорима и експертима из ове области, пољопривредници, сакупљачи лековитог биља, као и представници туристичких организација и локалних удружења. 

Пројекат ПОРАЛИСТ финасира Европска унија у оквиру финансијског инструмента  претприступне помоћи (IPA II) кроз Програм прекограничне сарадње Србија-Црна Гора 2014-2020, а партнерски на територији општина Пријепоље и Бијело Поље, спроводе Регионална развојна агенција Златибор, Институт за проучавање лековитог биља „Др Јосиф Панчић“ и НВО Мултимедијал Монтенегро. Уговор о финасирању пројекта потписан је са Министарством финансија Републике Србије – Сектором за уговарање и финансиранје програма из средстава Европске уније (ЦФЦУ), а подршку спровођењу пружају Министартво за европске интеграције Републике Србије и Канцеларија за европске интеграције Црне Горе.

 

Избор из конкурса

Јавни позив за достављање пројектних предлога за подршку запошлјавању младих и социјалном уклјучивању у неразвијеним подручјима

Јавни позив за достављање пројектних предлога за подршку запошлјавању младих и социјалном уклјучивању у неразвијеним подручјима

Како се пријавити?

Пријаве се подносе искључиво на е-маил адресу: рсоц.апплицатионс@унопс.орг
Сви обрасци неопходни за пријављивање доступни су на дну ове странице.
 

Избор из вести

Продужетак конкурса РАС-а

Развојна агенција Србије (РАС) обавештава да је због ванредног стања, уведеног у циљу спречавања ширења вируса ЦОВИД-19, продужено трајање Јавног позива за учешће у Програму подршке за улазак у ланце добављача мултинационалних компанија у 2020. години, за додатних 60 дана.

У складу са ванредним стањем И мерама сузбијања епидемије вируса ЦОВИД 19, обавеставамо вас да смо продузили трајање ЈП за Програм стандардизоване услуге менторинга за секторе прерадјивацке индустрије, на 10.јун 2020.

 

Тренутна посета

Имамо 597 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде