RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

АРЕА научни парк из Трста домаћин 5. састанка и Саветдавног одбора SHIPmEnTT пројекта

АРЕА научни парк  из Трста био је домаћин 5. састанка партнера SHIPmEnTT пројекта, који је одржан од 18-20. фебруара 2020. године. Састанак је искоришћен и за организацију треће студијске посете која је имала за циљ да подигне капацитете партнерских организација у контексту иновација, повезивања науке и приватног сектора, примени иновација итд. АРЕА је први научни парк у Италији основан 1978. године, и као кључна институција у регији Фриули-Венеција-Ђулија подстиче везе између јавен администрације и приватногс ектора, подржава националне и међународне иницијативе и јача територијални развој. Своје активности спроводи у 2 кампуса, који имају преко 2.600 запослених, и поред лабораторија и других капацитета за научно истраживачи рад, обезбеђује пословни простор и друге услуге за 52 иновативне фирме.


Након упознавања са активностима АРЕА научног парка, организован је први састанак Саветодавног одбора пројекта, који чине представници институција и организација из АДРИОН региона које су релевантне за питања интелектуалне својине и подршке МСП сектору, као кључним темама овог пројекта.  РРА Златибор је након представљања резултата пилот акција које су спроведене у свих 8 земаља које учествују у пројекту, са представницима Придружених партнера покренула дискусију на тему права интелектуалне својине у функцији повећања конкурентности фирми, током које се разговарало о кључним изазовима са којима су се SHIPmEnTT партнери суочавали приликом организације радионица, тренинга и подршке 1:1 у оквиру пилот акција. Циљ овог састанка је да се са релеватним актерима креирају препоруке које ће бити инкорпориране у SHIPmEnTT стратегију и као такве предочене доносиоцима одлука у земљама учесницима пројекта, како би нашле место и у националним стратешким документима. Завод за интелектуалну својину РС и Иновациони центар Машинског факултета су као придружени партнери РРА Златибор, дали значајан допринос у формулисању препорука и пренели практична искуства у вези са регистрацијом права интелектуалне својине. Следећи састанак Саветодавног одобора биће одржан у склопу завршног догађаја пројекта, када ће бити представљена и SHIPmEnTT стратегија и кључни резултати имплементације пројекта.

Другог и трећег дана одржани су састанци Надзорног и Техничког комитетеа пројекта, на којима се говорило о реализованим активностима и плановима за наредни период, с обзиром да је пројекат продужен до краја јуна ове године. SHIPmEnTT платформа је постала оперативна и као таква доступна свим заинтересованим посредничким организацијама и  фирмама, као алат преко кох+јег се могу информисати о правима интелектуалне својине и потенцијалним изворима финансирања https://support2finance.kne.it/ramolp/en/shipmentt/showroom/).

У припреми је и SHIPmEnTT Showroom, који ће бити база пројектних идеја иновативних фирми из АДРИОН региона и омногућити им да преко платфоме дођу до потенцијалних инвеститора или научно- истраживачких институција, умреже се и остваре сарадњу на међународном нивоу.

На састанку је потврђено и учешће SHIPmEnTT пројекта у Blue Growth кластеру пројеката, преко којег ће се партнери наставити са активностима подршке како посредничким организацијама, тако и приватном сектору.

Избор из конкурса

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ У ПРОГРАМУ ПРУЖАЊА СТАНДАРДИЗОВАНЕ УСЛУГЕ МЕНТОРИНГА СЕКТОРИМА ПРЕРАЂИВАЧКЕ ИНДУСТРИЈЕ У 2020. ГОДИНИ, КОЈИ ЈЕ ДЕО ПРОГРАМА "УСПОСТАВЉАЊЕ И ПРОМОЦИЈА УСЛУГЕ МЕНТОРИНГА ЗА МАЛА И СРЕДЊА ПРЕДУЗЕЋА НА ЗАПАДНОМ БАЛКАНУ - ФАЗА 2"

У складу са ванредним стањем И мерама сузбијања епидемије вируса ЦОВИД 19, обавеставамо вас да смо продузили трајање ЈП за Програм стандардизоване услуге менторинга за секторе прерадјивацке индустрије, на 10.јун 2020.

Развојна агенција Србије (у даљем тексту: РАС) расписује Јавни позив за учешће у "Програму пружања стандардизоване услуге менторинга секторима прерађивачке индустрије у 2020. години", који је саставни део програма „Успостављање и промоција услуге менторинга за мала и средња предузећа на западном балкану – фаза 2“ (у даљем тексту: Програм) са циљем унапређења пословног амбијента и подршке несметаном развоју ММСПП која послују у оквиру сектора прерађивачке индустрије груписане у четири области и то: индустрија машина и опреме; прехрамбена индустрија; дрвна и индустрија намештаја и индустрија гуме и пластике. Јавни позив се објављује у складу са Годишњим програмом рада Развојне агенције Србије за 2020. годину.

Услуга менторинга је намењена микро, малим и средњим привредним друштвима и предузетницима и има за циљ развој пословања и смањење броја неуспешних привредних субјеката.

 

Избор из вести

ЈАВНИ ПОЗИВ за учешће у обукама из области агротуризма

Регионална развојна агенција Златибор и Академија струковних студија Западна Србија Одсек Ужице расписују

ЈАВНИ ПОЗИВ за учешће у обукама из области агротуризма

Програм обука из области агротуризма се реализује у оквиру Ерасмус плус пројекта 585833-EPP-1-2017-1-RS-EPPKA2-CBHE-JP ЛАНДС: "Следећа дестинација Балкан: развој агротуризма". Пројекат има за циљ изградњу капацитетa у високом образовању, тако да оно има активну улогу у развоју друштва које стреми побољшању квалитета живота у руралним областима кроз диверзификацију руралне економије.
 

Тренутна посета

Имамо 587 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде