RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

Пети заједнички састанак међуопштинске радне групе за лековито биље и очување биодиверзитета

Тема петог радног састанка међуопштинске радне групе за лековито биље и очување биодиверзита, одржаног у петак, 21. августа 2020. године  електронским путем коришћењем ЗООМ платформе односила се на упознавање присутних учесника са могућностима које се пружају руралној популацији кроз коришћење различитих националних и медјународних фондова.

Током двочасовног онлине састанка учесницима су детаљно представљени фондови које ресорна Министарства пружају са циљем унапређења социо-економског положаја руралних актера. Посебну пажњу присутних привукли су новообјављени фондови у оквиру  ИПАРД ИИ Програма Европске уније као важним Инструментом за претприступну помоћ у области руралног развоја за програмски период 2014. до 2020. године.  Недовољна одржива експлоатација природних ресурса, недостатак виших степена прераде и производа са додатом вредношћу који је евидентан на подручју обе прекограничне територије и поред значајних и разноликих потенцијала које поседују, може се унапредити коришћење права интелектуалне својине, већом репутацијом традиционалних производа у циљу очувања препознатљивог локалног идентитета. С тим у вези на другом делу састанка учесницима су презентоване могућности које се пружају руралној популацији за повећање прихода и унапређење социо-економског статуса у руралним подручјима, на основу компаративних предности територије, иновација у пласману производа и усвајању добрих пракси из окружења.


Пројекат ПОРАЛИСТ кофинасира Европска унија у оквиру финансијског инструмента претприступне помоћи (ИПА ИИ) кроз Програм прекограничне сарадње Србија-Црна Гора 2014-2020, а партнерски на територији општина Пријепоље и Бијело Поље спроводе Регионална развојна агенција Златибор, Институт за проучавање лековитог биља „Др Јосиф Панчић“ и НВО Мултимедијал Монтенегро.

Избор из конкурса

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ У ПРОГРАМУ ПРУЖАЊА СТАНДАРДИЗОВАНЕ УСЛУГЕ МЕНТОРИНГА СЕКТОРИМА ПРЕРАЂИВАЧКЕ ИНДУСТРИЈЕ У 2020. ГОДИНИ, КОЈИ ЈЕ ДЕО ПРОГРАМА "УСПОСТАВЉАЊЕ И ПРОМОЦИЈА УСЛУГЕ МЕНТОРИНГА ЗА МАЛА И СРЕДЊА ПРЕДУЗЕЋА НА ЗАПАДНОМ БАЛКАНУ - ФАЗА 2"

У складу са ванредним стањем И мерама сузбијања епидемије вируса ЦОВИД 19, обавеставамо вас да смо продузили трајање ЈП за Програм стандардизоване услуге менторинга за секторе прерадјивацке индустрије, на 10.јун 2020.

Развојна агенција Србије (у даљем тексту: РАС) расписује Јавни позив за учешће у "Програму пружања стандардизоване услуге менторинга секторима прерађивачке индустрије у 2020. години", који је саставни део програма „Успостављање и промоција услуге менторинга за мала и средња предузећа на западном балкану – фаза 2“ (у даљем тексту: Програм) са циљем унапређења пословног амбијента и подршке несметаном развоју ММСПП која послују у оквиру сектора прерађивачке индустрије груписане у четири области и то: индустрија машина и опреме; прехрамбена индустрија; дрвна и индустрија намештаја и индустрија гуме и пластике. Јавни позив се објављује у складу са Годишњим програмом рада Развојне агенције Србије за 2020. годину.

Услуга менторинга је намењена микро, малим и средњим привредним друштвима и предузетницима и има за циљ развој пословања и смањење броја неуспешних привредних субјеката.

 

Избор из вести

Где набавити енергент на бази дрвне биомасе у Региону?

У претходном периоду Радна група за биомасу Златиборске области, уз подршку ГИЗ ДКТИ програма, реализовала је теренско истраживање и својеврсни попис свих произвођача, дистрибутера и трговаца енергентима на бази дрвне биомасе (цепано дрво, пелет, брикет, сечка, ћумур) који су регистровани и послују на територији 9 општина Златиборске области: Ариља, Бајине Баште, Чајетине, Косјерића, Нове Вароши, Пожеге, Прибоја, Пријепоља и Ужица. Након прикупљања свих података, ова база је урађена у форми картографског приказа и доступна је на интернет страници РРА Златибор.

 

Тренутна посета

Имамо 501 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде