RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

НАСТАВЉА СЕ ТЕРЕНСКО ИСТРАЖИВАЊЕ У ЦРНОЈ ГОРИ

Део експертског тима из Института „Др Јосиф Панчић“, од 26. августа наставља теренско истраживање и мапирање лековитог биља на подручју општине Бијело Поље. Након ублажавања рестриктивних мера узрокованих пандемијом корона вируса  и отварања граница између Србије и Црне Горе, стекли су се услови да се настави прикупљање података о распрострањености врста лековитог биља на територији Бијелог Поља и околине.

Планирано је да током седмодневног теренског истраживања обиђу планинске пределе Бјеласице и Комова, Ђаловића клисуре, Љешнице и друге локалитете који се одликују изузетном разноврсношћу и богатством биодиверзитета и лековитих биљних ресурса. Упркос томе што је због пандемије било немогуће истараживати у пролећној фази вегетације, експерти из Института се надају да ће у наредном периоду ипак прикупити довољно података који су значајни за будуће активности које се односе на мониторинг, заштиту и одрживо коришћење лековитог биља. У другој половини септембра биће реализован још један излазак тима на терен у Црној Гори, чиме ће бити заокружено мапирање и систематизовани подаци о богатству природних ресурса.

У претходном периоду, тим из Института је у више наврата боравио на подручју Пријепоља. Обилазећи пределе на Јадовнику, Каменој Гори, Јабуци и у кањону Милешевке током пролећне и летње фазе вегетације, прикупили су податке о заступљености више стотина врста лековитих биљака. Систематизовани подаци и резултати истраживања биће доступни и на ПОРАЛИСТ платформи, која ће за неколико дана, након што се испуне технички услови и повезивање са сервером,  постати оперативна и доступна широј јавности, а наставак истраживања у Црној Гори има велики значај за комплетирање платформе, као својеврсне базе података о богатству лековитог биља у прекограничном подручју. 

Пројекат ПОРАЛИСТ кофинасира Европска унија у оквиру финансијског инструмента претприступне помоћи (ИПА ИИ) кроз Програм прекограничне сарадње Србија-Црна Гора 2014-2020, а партнерски на територији општина Пријепоље и Бијело Поље спроводе Регионална развојна агенција Златибор, Институт за проучавање лековитог биља „Др Јосиф Панчић“ и НВО Мултимедијал Монтенегро.

terenski rad 10
terenski rad 10
terenski rad 54
terenski rad 54

Избор из конкурса

OGLAŠAVANJE NABAVKE ZA USLUGU IMPLEMENTACIJU, SERTIFIKACIJU I RESERTIFIKACIJU

U okviru projekta "WEST METAL KLASTER GROUP NA EU TRŽIŠTU" koji finansira Evropska unija u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije preko programa EU PRO, Regionalna razvojna agencija Zlatibor, Petra Ćelovića bb, 31000 Užice upućuje

 

Избор из вести

Почетна конференција пројекта Развој капацитета за енергетску транзицију и прилагођавање климатским променама Златиборског региона

У просторијама Регионалног иновационог стартуп центра, Регионална развојна агенција Златибор је 5. новембра 2020. године, заједно са својим партнерима РЕА Сјевер из Копривнице, одржала почетну конференцију пројекта „Развој капацитета за енергетску транзицију и прилагођавање климатским променама Златиборског региона“. Овај пројекат је део Европске климатске иницијативе (ЕУКИ) немачког Савезног министарства заштите животне средине, заштите природе и нуклеарне безбедности (БМУ), а суфинансира га Немачко друштво за међународну сарадњу (ГИЗ). Пројекат је започео 1. октобра 2020. године и трајаће до 31. јануара 2023. године. Укупна вредност пројекта је 418.459,00 ЕУР.

 

Тренутна посета

Имамо 457 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде