RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

Подручје Бијелог Поља богато лековитим биљем, могуће отварање откупних центара

У складу са планираним активностима пројекта ПОРАЛИСТ - Протективна опсерваторија регионалног ареала лековитог биља као живе прекогранчне инфраструктуре одрживог туризма, у суботу 29. августа 2020. године у пресс центру хотела Франца одржан је тренинг за све заинтересоване са територије општине Бијело Поље.


Директор НВО Мултимедијал Монтенегро Жељко Ђукић присутнима је упутио речи добродошлице и притом изразио задовољство што је након више тренинга и едукација на ред дошла тема о организованом откупу лековитог биља. Један од закључака ПОРАЛИСТ пројекта је и да без обзира што подручје и Бијелог Поља и Пријепоља поседују велика и разноврсна богатства која су у највећој мери очувана, посебно посматрајућу север Црне Горе, што је додатно потврђено теренским истраживачким радом представника Института „Јосиф Панчић“, кључни идентификовани поблем је у незаинтересованости грађана који нису препознали интерес сакупљања и прерађивања лековитог биља.

Славољуб Тасић, члан пројектног тима Института „Јосиф Панчић“ је присутнима говорио о комерцијалним аспектима сакупљања и узгајања лековитог биља, као и о могућностима успостављања сарадње са индивидуалним сакупљачима. Тасић је сугерисао да је један од кључних задатака едукација планинарских водича, како би на адекватан начин валоризовала синергија између сектора лековитог биља и туризма и како би се кроз промоцију разноврстног и богатог биљног света и лековитог биља додала вредност нетакнутим пределима на северу Црне Горе.

У име компаније „Хербал Монтенегро“ учесницима тренинга се обратила Јелена Жижић, директорица фирме, која се од 2013. године бави откупом и делимично прерадом лековитог биља, призводњом етеричних уља, као и едукацијом сакупљача. Током вишегодишњег рада компанија је успела да формира откупне центре у Тузима, Подгорици, Даниловграду и Никшићу, у којима се врши откуп жалфије, машине (исландског лишаја), јагорчевине, липе, сремуша. Хербал Монтенегро је препознат извозник лековитог биља на тржишта Немачке и Француске, а након планираног повезивања са северним регионом и формирањем откупних центара у овим крајевима Црне Горе планирано је и ширење асортимана лековитог биља на рецимо глог, раставић, зову, имелу, вирак, иву... Као позитивне примере произвођача за регионално и европско тржиште, који могу бити пример добре праксе за Црну Гору и Србију наведени су Бугарска и Албанија.

Пројекат ПОРАЛИСТ кофинасира Европска унија у оквиру финансијског инструмента претприступне помоћи (ИПА ИИ) кроз Програм прекограничне сарадње Србија-Црна Гора 2014-2020, а партнерски на територији општина Пријепоље и Бијело Поље, спроводе Регионална развојна агенција Златибор, Институт за проучавање лековитог биља „Др Јосиф Панчић“ и НВО Мултимедијал Монтенегро.

 

Избор из конкурса

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ У ПРОГРАМУ ПОДРШКЕ ПРИВРЕДНИМ ДРУШТВИМА ЗА УЛАЗАК У ЛАНЦЕ ДОБАВЉАЧА МУЛТИНАЦИОНАЛНИХ КОМПАНИЈА У 2020. ГОДИНИ

Развојна агенција Србије (РАС) обавештава да је због ванредног стања, уведеног у циљу спречавања ширења вируса ЦОВИД-19, продужено трајање Јавног позива за учешће у Програму подршке за улазак у ланце добављача мултинационалних компанија у 2020. години, за додатних 60 дана.

Развојна агенција Србије (у даљем тексту: РАС) кроз спровођење вишегодишњег Програма подршке привредним друштвима за улазак у ланце добављача мултинационалних компанија (у даљем тексту: Програм) има за циљ подршку привредним друштвима у производним делатностима да кроз унапређење својих пословних перформанси испуне услове да постану добављачи мултинационалних компанија (у даљем тексту: МНК).

 

Избор из вести

Почетна конференција пројекта Развој капацитета за енергетску транзицију и прилагођавање климатским променама Златиборског региона

У просторијама Регионалног иновационог стартуп центра, Регионална развојна агенција Златибор је 5. новембра 2020. године, заједно са својим партнерима РЕА Сјевер из Копривнице, одржала почетну конференцију пројекта „Развој капацитета за енергетску транзицију и прилагођавање климатским променама Златиборског региона“. Овај пројекат је део Европске климатске иницијативе (ЕУКИ) немачког Савезног министарства заштите животне средине, заштите природе и нуклеарне безбедности (БМУ), а суфинансира га Немачко друштво за међународну сарадњу (ГИЗ). Пројекат је започео 1. октобра 2020. године и трајаће до 31. јануара 2023. године. Укупна вредност пројекта је 418.459,00 ЕУР.

 

Тренутна посета

Имамо 426 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде