RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

Туристичке руте базиране на лековитом биљу

Тренинг за подизање капацитета представника индустрије туризма у оквиру којег је планирано креирање нових туристичких производа базираних на лековитом биљу кроз синергију са постојећим туристичким атракцијама,  одржан је 14. октобра 2020. године у Пријепољу у оквиру пројекта Протективна опсерваторија регионалног ареала лековитог биља као живе прекограничне инфраструктуре одрживог туризма – ПОРАЛИСТ.


Тренинг је имао за циљ проналажење могућности за адекватну туристичку валоризацију богатства лековитог биља и осталих природоних ресурса, кроз интеграцију са већ познатим локалитетима и пружаоцима услуга на подручју обе прекограничне општине.  И Пријепоље и Бијело Поље имају доста атракција, али је увођење нових садржаја у туристичку понуду непоходно за анимирање што већег броја посетилаца.

Веома добар одзив релевантних актера чија је делатност директно или индиректно повезана са туризмом и активна партиципација током четири сата заједничког рада, резултирали су конкретним предлозима за диверсификацију туристичке понуде базиране на лековитом биљу, и то дефинисањем једнодневних туристичких рута заснованих на мапираном богатству лековитог биља, природних и културних атракција и туристичких субјеката који пружају услугу у овом сектору. Предложене руте биће предмет даљих активности ПОРАЛИСТ пројекта првенствено кроз подршку у детаљнијој разради и промоцији, како би се већ на самом почетку следеће сезоне, са јасним планом и програмом изашло пред туристе и посетиоце који се одлучују за активан одмор и уживање у природним благодетима.

Због поштовања мера превенције од инфекције COVID – 19 учесници тренинга са подручја општине Бијело Поље присуствовали су тренингу путем видео позива.

Пројекат ПОРАЛИСТ кофинасира Европска унија у оквиру финансијског инструмента претприступне помоћи (IPA II) кроз Програм прекограничне сарадње Србија-Црна Гора 2014-2020, а партнерски на територији општина Пријепоље и Бијело Поље, спроводе Регионална развојна агенција Златибор, Институт за проучавање лековитог биља „Др Јосиф Панчић“ и НВО Мултимедијал Монтенегро.

 

Избор из конкурса

Обуке запослених у јавном сектору за процену вредности јавне имовине

У оквиру пројекта "Јавна својина за развој јавног сектора", у понедељак и уторак, 24. и 25. фебруара 2020. године, у просторијама скупштинске сале општине Бајина Башта, биће организован први сет обука запослених у локалној самоуправи и јавним предузећима Бајине Баште за процену рачуноводствене вредности јавне имовине.

 

Избор из вести

Почетна конференција пројекта Развој капацитета за енергетску транзицију и прилагођавање климатским променама Златиборског региона

У просторијама Регионалног иновационог стартуп центра, Регионална развојна агенција Златибор је 5. новембра 2020. године, заједно са својим партнерима РЕА Сјевер из Копривнице, одржала почетну конференцију пројекта „Развој капацитета за енергетску транзицију и прилагођавање климатским променама Златиборског региона“. Овај пројекат је део Европске климатске иницијативе (ЕУКИ) немачког Савезног министарства заштите животне средине, заштите природе и нуклеарне безбедности (БМУ), а суфинансира га Немачко друштво за међународну сарадњу (ГИЗ). Пројекат је започео 1. октобра 2020. године и трајаће до 31. јануара 2023. године. Укупна вредност пројекта је 418.459,00 ЕУР.

 

Тренутна посета

Имамо 452 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде