PSD - englsih

RRAZ logo

Зашто традиционални производи нису на трпезама хотела?

  • PDF
There are no translations available.

У недељу, 28.08.2011. године, у оквиру манифестације Златарска сиријада 2011, која се традиционално одржава у селу Божетићи (Нова Варош), одржан је округли сто на тему: Традиционални производи на трпезама хотела. Округлом столу, који је организовала Регионална развојна агенција Златибор, у оквиру реализације Програма развоја приватног сектора у југозападној Србији (ПСД), присуствовали су представници произвођача и хотелијера из Златиборског округа.

Према речима произвођача и хотелијера, заступљеност традиционалних производа у туристичкој понуди није ни приближно довољна. Туризам без традиционалних производа и националне кухиње не може бити национално препознатљив, нити испунити очекивања страних гостију, а представља механизам којим се традиционални производи најбоље могу извозити (невидљиви извоз) чиме би се поспешила домаћа производња и обезбедило запошљавање.

Хотелијери и произвођачи истичу да атрибути традиционалан и домаћи нису довољни да би се неки производ из Златиборског округа нашао у понуди хотела. Да би квалитетни домаћи, пре свега, традиционални производи били на трпезама хотела, неопходно је да имају сертификате и декларације, али и да се гарантује редовност снабдевања, да постоји ценовна конкурентност и тражња од стране потрошача – туриста.

Као проблем се наводи непостојање декларација и сертификата произвођача, што је, с једне стране, у вези са нерешеним законским оквиром који уређује услове традиционалне производње, а, с друге, са законском обавезом примене HACCP стандарда који спречава набавку традиционалних производа од индивидуалних пољопривредних произвођача. Карактеристични су променљивост у квалитету, варирање цена и нередовност испоруке. Успостављање јаких веза између произвођача и хотелијера је препознато као механизам за тржишну валоризацију традиционалних производа, и то путем заједничке промоције и пласмана, превасходно, путем хотелских менија.

Округли сто је исходовао бројним информацијама које имају изузетан значај у креирању и реализацији будућих активности ПСД којима ће се фацилитирати процес унапређења стања у сектору меса и млека.

Who's Online

We have 38 guests online
You are here PSD