РРА Златибор подржала представљање понуде туристичке регије Западна Србија на Сајму туризма у Бриселу

Подршка промоцији туристичке понуде регије Западна Србија у оквиру Програма развоја приватног сектора који финансира Влада Швајцарске, а спроводи РРА Златибор, настављена је на међународном сајму туризма у Бриселу презентацијом· понуде туристичке регије Западна Србија, као једне од потенцијално најатрактивнијих туристичких дестинација у Србији.

 

Holiday Fair (03.02-07.02.2011) је један од најзначајнијих сајмова туризма у Европи, поготово за Србију јер се у претходном периоду показало да су туристи из земаља Бенелукса веома заинтересовани за нашу понуду. У циљу промоције Србије као земље партнера и најаве програма дешавања у граду пре и током сајма, званична Делегација наше земље је, уочи сајма организовала конференцију за новинаре у Амбасади Србије у Бриселу, посетила Градску кућу Брисела и поклонила костим традиционалне српске ношње за статуу Манекен Писа, симбола Брисела. На званичној Конференцији Сајма за представнике медија су, поред званичника из Белгије и Брисела, учествовали и представници из Србије и Дунавског центра за компетенцију. С обзиром да је Србија земља партнер овогодишњег сајма, на отварању су се обратили Горан Петковић, државни секретар за туризам Министарства економије и регионалног развоја и Гордана Пламенац, директор Туристичке организације Србије. На отварању је говорио и представник Дунавског центра за компетенцију и представници Фландрије и Валоније.

На штанду Србије, који се налазио у централном делу главне сајамске хале, своју понуду су представиле: земље Дунавског региона, Туристичка организација регије Западна Србија, ТО Србије (Министарство културе, Асоцијација Националних паркова, Кампинг асоцијација, Вински кластер Сријем), ТО Београда и хотелијери, ТО Војводине, Новог Сада, ТО Ниша, ТО Чачка, ТО Крагујевца и туристичке агенције ПанаКомп, Магелан, Панорамик, Srbija travel 4u, Glob Metropoliten Tours, Time to travel – Netherland и Balkan trafic.

Поред упознавања са туристичком понудом, традиционалном музиком и игром, који су веома занимљиви становницима земаља Бенелукса, посетиоци су имали прилику да се упознају са традиционалним занатима и рукотворинама - поступком израде традиционалних рукотворина (грнчарија, опанци, фруле), осликавања посуда и наивним сликарством. У презентацији интегралне туристичке понуде Регије посебно место заузимали су култура и традиција нашег краја. Посетиоци штанда су могли да виде наше народне ношње, пробају гастрономске специјалитете из нашег краја (производи фирми „Златиборац“,“ Sirogojno Company“ и „Стара Соколова“), присуствују презентацији уметничке колоније керамике „Злакуса“ и чују српску изворну музику. Посебан доживљај· представљао је концерт Дејана Петровића и „Big Band“-а, одржан на главном Тргу у Бриселу – Grand Place, чију реализацију је омогућила РРА Златибор уз подршку Владе Швајцарске, у партнерству са Туристичком организацијом Регије Западна Србија. Поред наступа на централном тргу, Национални ансамбл „Коло“ и Дејан Петровић и „Big Band“ су својим репертоаром свечано отворили сајам и промовисали традиционалну песму и игру током сајамских дана. Сваког дана сајма је организована томбола – продужени викенди у Србији, награде су обезбедиле туристичке агенције и организације учеснице сајма. У сарадњи са ТО Београда и Скадарлијском кафаном „Шешир мој“, у периоду од 02. до 06. фебруара, је организована гастрономска недеља српске кухиње у братском ресторану L’Altro Mondo.

Током трајања Сајма, успостављени су многи корисни контакти који имају потенцијал да допринесу развоју туризма· наше области,· међу њима и са амбасадором Србије у Бриселу, Српским културним центром Белгије и државним секретаром за туризам Републике Србије.

Сајам је представљао још једну успешно искоришћену прилику за промоцију и развој туризма Златиборске области и једну у низу активности којима РРА Златибор доприноси бољој позицији наше Регије на листи туристичких дестинација света.

Ко је на вези

Имамо 51 гостију на мрежи
You are here Архива Архива РРА Златибор подржала представљање понуде туристичке регије Западна Србија на Сајму туризма у Бриселу