PSD - englsih

RRAZ logo

Пример добре праксе - Етно село Латковац

There are no translations available.

У оквиру активности подршке унапређењу знања и вештина пружалаца услуга сеоског туризма, ПСД тим је организовао студијску посету за даме које се баве сеоским туризмом: "Пример добре праксе - Етно село Латковац". Циљ овог путовања је био да на примеру добре праксе и уз интерактивну едукацију, учеснице сагледају могуће начине за унапређење угоститељске услуге: како да у додатну понуду на адекватан начин укључе своје и сеоске производе и пренета су им искуства о дочеку гостију, уређењу ентеријера и екстеријера, менију и нормативима.

Посета је била намењена искључиво женским особама са искуством у сеоском туризму и потенцијалом да прихвате и примене савете и у будућности утичу на остале пружаоце услуга из свог места. Како би домаћице имале подршку у преношењу знања на остале пружаоце услуга из свог места, туристичке организације општина Ариље, Нова Варош, Пријепоље, Чајетина, града Ужица и Агрономски центар из Прибоја су имали свог представника на овом путовању.·

Етно село Латковац је породични бизнис - родитеља са значајним искуством у туризму и три ћерке које су факултетски образоване. Породица Кнежевић је 2006. године одлучила да започне реконструкцију свог засеока, наслеђене дедовине и обновила три куће, од којих је једна стара преко двеста година. Све куће су изграђене од блата, сламе и греда, а засеок је преживео оба светска рата. Радови су завршени 8. јула 2007. године и етно село Латковац је отоврено за туристе, а већ следећи дан је примило прву групу гостију . Свесна снаге маркетинга, породица је упоредо са реконструкцијом радила на интензивној промоцији.·
Извршни директор Етно села Латковац и особа коју смо одабрали као пример даме која се бави сеоским туризмом· је Сања Кнежевић, која је са својих 28 година проглашена за Жену за сва времена, Амбасадорку женског предузетништва и награђена Цветом успеха за жену змаја.

Сања и њени родитељи, Ружица и Драган, су поделили своје искуство са учесницима и открили им тајне свог успеха (са двадесетак лежаја бележе преко 3000 ноћења годишње), а даме из нашег краја су имале прилику да представе себе и своје домаћинство, размене искуства и затраже савете једна од дуге. Први Сањин савет упућен учесницима је да уколико желе да буду успешни морају да имају довољно јасну идеју и постављен циљ, затим дефинишу своју циљну групу, осмисле поруку којом ће кренути у промоцију (при чему би требало ценити снагу интернета) и буду храбри јер само уколико дајете, може вам се вратити. Сви учесници су се сложили и да уколико желите успех, свој посао морате да радите са пуно страсти, енергије и љубави и да понуду усмерите ка жељама гостију, односно потребама тржишта.

Уколико желите да вам се гости враћају, неопходно их је анимирати и организовати додатне садржаје, не водити се логиком - наша природа је најлепша и затрпавати госте нашом· храном и пићем... Током године у Етно селу Латковац Кнежевићи организују велики број манифестација, фестивала, концерата, сликарских колонија, књижевних вечери, радиница (еколошких, оживљавање старих заната, дечијих)... и учествују у организацији манифестација у граду, како би што више подстакли развој туризма. Госте јако привлаче и занимљиве приче, које сваки засеок има у својој историји и које су јак адут у промоцији – Латковац има своју и користи је.

У дворишту етно села је постављена летња позорница, у једној од кућа је отворен етно ресторан, у другој библиотека, у трећој етно дућан. У етно дућану посетиоци могу да купе рукотворине дама из Етно мреже Расина из Крушевца, производе домаће кухиње етно села Латковац, и најважније од свега, у њему се продају сувенири које током радионица у етно селу производе ментално недовољно развијене особе из Александровца и чијом куповином гости помажу рад њиховог Друштва. Сви објекти су уређени једноставно и сведено, у духу традиције и уз савете стручњака.
Даме су изузетно задовољне овом иницијативом, желе да се даље усавршавају и међусобно сарађују и јако су добро оцениле организацију и избор примера добре праксе. Чињеница је да су најчешће жене те које носе причу о туризму у свом домаћинству, а већина их је сада први пут имала прилику да учествује у едукацији. Обично учествују њихови супрузи чија је, како кажу наше даме, у великом броју случајева једина обавеза што се тиче гостију „Драга, стигли гости!“

··

Who's Online

We have 51 guests online
You are here Archive Archive Пример добре праксе - Етно село Латковац