Програм развоја приватног сектора у југозападној Србији (ПСД)

  • ПДФ

Почев од јула 2013. године, Регионална развојна агенција Златибор доо из Ужица спроводи другу фазу Програма развоја приватног сектора у југозападној Србији (ПСД). Ова фаза, која траје до краја маја 2017. године, спроводи се на територији 25 општина Златиборског, Колубарског, Моравичког и Рашког округа, а наставак је прве фазе која је спровођена на територији шест општина Златиборског округа у периоду 2009-2013. година. ПСД финансира швајцарска влада преко Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ), а спроводи се у секторима туризма и традиоционалних производа. Програм представља саставни део напора СДЦ да утиче на повећање прихода и запослености кроз развој приватног сектора у Србији – што је истакнуто и у Швајарској стратегији сарадње са Србијом 2014-2017.

Програм развоја приватног сектора у југозападној Србији (ПСД) тежи унапређењу могућности за повећање прихода и запослености у југозападној Србији. Општа стратегија ПСД се заснива на стимулисању развоја и раста сектора туризма и коришењу тог развоја да се подстакне раст сектора традиционалних производа. Раст ова два сектора утиче на раст прихода и креирање нових радних места за своје циљне групе ПСД: незапослене, раднике и мала предузећа у руралним и периферним деловима југозападне Србије, а посебно за младе и жене што представља и коначни циљ овог програма.

Кроз стимулисање системских промена на тржишту туризма и тржишту традиционалних производа, ПСД настоји да олакша приступ тржишту, да подстакне економски раст и тако креира додатне приходе и запосленост.

ПСД програм примењује МСД (Market System Development), приступ развоју тржишног система који се фокусира на стварање одрживе системске промене у функцијама подршке и правилима који чине шири тржишни систем. Овај приступ је оријентисан на стварање дугорочне системске промене. Зато ПСД тежиште ставља на препознавање стварних узрока неповољне тржишне ситуације чиме излази из оквира конвенционалних пројеката који развој заснивају на решавању уочених симптома. ПСД настоји да допринесе успостављању механизама за побољшање сарадње у приватном, јавном и цивилном сектору, креирању јавно-приватног дијалога и партнерства те повећању доступности пословних услуга, а све кроз стимулисање учесника на тржишту да преузму активности за које су одговорни.

 

Последње ажурирано уторак, 01 март 2016 07:44

Ко је на вези

Имамо 25 гостију на мрежи
You are here ПСД