RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

Завршна конференција пројекта ЛАНДС

Завршна конференција пројекта ЛАНДС под називом  „СЛЕДЕЋА ДЕСТИНАЦИЈА БАЛКАН: АГРОТУРИЗАМ У УСПОНУ“, одржана је у Лесковацу 11. и 12. фебруара 2021. године у организацији водећег парртнера,  Академије струковних студија Јужна Србија.

Присутнима се у име градског руководства обратио градоначелник Лесковца, Горан Цветановић, истичући значај оваквих иницијатива  и спремност локалних власти да подрже  рурални развој и ову врсту туризма која је током претходне године доживела експанзију, упркос тешкоћама које је изазвала пандемија. Више о подршци града и активностима које се планирају, говорила  је Марија Тодоровић, шеф одсека за локални одрживи развој одељења за привреду и пољопривреду града Лесковца, осврнувши се на недавно усвојени Програм развоја туризма 2020-2025, који представља основу и креиран је у сарадњи са локалним пружаоцима услуга.

Поред тога, на конференцији су представљени кључни резултати пројекта и развијени програми тренинга који су креирани на основу истраживања које је спроведено на почетку пројекта и представљало основу за планирање даљих активности. На основу информација са терена, уочени су кључни недостаци на пољу развоја ове врсте туризма и развијен сет обука  које се односе на управљање домаћинствима и креирање садржаја за анимацију туриста. Значајну улогу у овом процесу имали су партнери из европских земаља, који су кроз пренос знања и примера добре праксе , подржали развој нових модела за унапређење агритуризма на простору Србије и Босне и Херцеговине.

Као гост на конференцији, говорио је и власник портала село.рс., Владимир Ивановић, који се осврнуо на актуелну пандемију и постигнуте резултате у претходној години, када је остварен рекордан број ноћења и попуњеност капацитета у објектима руралног туризма. Пример успешне сарадње локалних власти и подршке за развој агротуризма, представио је Веселин Дутине, директор Аграрног фонда града Требиња. Фонд је основан 2017. године и од тада реализовао бројне пројекте и активности да подржи пољопривреднике у Требињу и околини. Из ове сарадње настала је и Херцеговачка кућа, место на којем се могу наћи производи које праве домаћини из целе Херцеговине. Тренутно је у понуди преко 500 различитих производа, који имају заједнички визуелни идентитет, који доприноси препзнатљивости и атрактивности за бројне туристе и домаће госте који посећују овај крај. Након објекта у Требињу, отворена је Херцег кућа у Бања Луци, а планира се и отварање у Београду. Господин Феђа Беговић, представио је дугогодишњи УСАИД пројекат  Развој одрживог туризма у БиХ, који треба да помогне јачању економије кроз унапређење пословног окружења, јачање квалитета туристичких услуга, повећању извора финансирања за туристички сектор и маркетиншким активностима за привлачње страних туриста.

Другог дана конференције пројектни партнери су кроз представљанеј појединачних активности, представили оно што су до сада урадили на пољу развоја агротуирзма у регионима у којиам раде. Такође, разматрали су моделе за наставак сарадње и активности на одрживости пројекта, која ће бити омогућена кроз покретање Зимске школе аготуризма.

Пројекат СЛЕДЕЋА ДЕСТИНАЦИЈА БАЛКАН: РАЗВОЈ АГРОТУРИЗМА–ЛАНДС, у оквиру Ерасмус+ Програма реализовало је 14 партнера из 5 европских земаља. Високообразовне институције и регионалне агенције из Србије и Босне из Херцеговине, уз подршку и пренос добрих пракси партнера из Грчке, Словеније, Словачке и Румуније, спровели су низ активности како би се кроз  повећање квалитета услуга унапредила туристичка понуда агротуризма

Избор из конкурса

OGLAŠAVANJE NABAVKE ZA USLUGU IMPLEMENTACIJU, SERTIFIKACIJU I RESERTIFIKACIJU

U okviru projekta "WEST METAL KLASTER GROUP NA EU TRŽIŠTU" koji finansira Evropska unija u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije preko programa EU PRO, Regionalna razvojna agencija Zlatibor, Petra Ćelovića bb, 31000 Užice upućuje

 

Избор из вести

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА СПРОВОЂЕЊЕ ПАКЕТA УСЛУГА ЗА МЛАДЕ И ЖЕНЕ ПРЕДУЗЕТНИЦЕ

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА СПРОВОЂЕЊЕ ПАКЕТA УСЛУГА ЗА МЛАДЕ И ЖЕНЕ ПРЕДУЗЕТНИЦЕ

У оквиру

Програма стандардизованог сета услуга за микро, мала и средња предузећа и предузетнике у 2021. години, Министарства привреде

Јавни позив за спровођење пакета услуга за младе и жене предузетнице објављује се у складу са Програмом стандардизованог сета услуга за микро, мала и средња предузећа и предузетнике у 2021. години, Министарства привреде, који се реализује преко Развојне агенције Србије и акредитованих регионалних развојних агенција (у даљем тексту: Програм ССУ за ММСПП).

 

 

Тренутна посета

Имамо 207 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде