RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

Одржана 2. радионица за произвођаче типичних производа


РРА Златибор је 29. новембра 2011.године, у оквиру пројекта Развој типичних производа у североисточној Босни и Златиборском округу у Србији, организовала радионицу за произвођаче типичних традиционалних производа и њихова удружења са овог подручја. Циљ одржавања радионице је представљање пројекта и досадашњих активности, резултата мапирања, деск истраживања и резултата анкетирања свих актера ланца вредности, који  делокругом свога рада на различите начине утичу на развој типичних традиционалних производа.

Иако је Златиборски округ већ препознат као подручје богато пољопривредним, гастрономским и занатским производима, који су тражени на тржишту, у њиховој  производњи и пласману јавља се низ потешкоћа. Главни проблеми произвођача су недостатак финансија за улагања, лоша инфраструктура, одумирање сеоских подручја, као и  недостатак сировина за поједнине производе. Поред тога, неуједначен квалитет и немогућност испуњавања стандарда који се тичу здравствене безбедности и исправности хране ствара произвођачима додатне проблеме у пласману. С друге стране,  злоупотреба традиционалних назива за поједине производа  ствара још веће проблеме онима који у производњи користе традиционалну технологију и рецептуру . Због тога је неопходно произвођаче повезати са свим институцијама и организацијама које им могу помоћи у промоцији и продаји типичних производа, како путем пласмана у оквиру постојеће туристичке понуде, тако и кроз пружање информација и подршку у процесу заштите и стандардизације прозвода.

Представници консултантске куће СЕЕДЕВ која је ангажована на заштити географског порекла Златарског сира и Сјеничког суџука, упознали су произвођачеи и удружења су моделима заштите традиционалних производа које им могу помоћи да повећају пласман својих производа и остваре веће приходе, јер су успостављени као систем који гарантују  управљање и очување јединственог квалитета.

Избор из конкурса

Јавни позив за учешће на међународном сајму SIAL у Паризу

Развојна агенција Србије и Привредна комора Србије организују наступ српских привредника у оквиру националног штанда Србије на једном од најзначајнијих међународних сајмова прехрамбене индустрије „SIAL“ који се одржава у Паризу, Француска, у периоду од 18. до 22. октобра 2020. године.
 

Избор из вести

Први заједнички састанак међуопштинске радне групе

Иницијални састанак међуопштинске радне групе, формиране у оквиру ПОРАЛИСТ пројекта на основу Меморандума о разумевању потписаном крајем априла месеца ове године између две суседне прекограничне општине, Пријепоље и Бијело Поље, заказан је за уторак, 17. децембара 2019. године у Пријепољу.
 

Тренутна посета

Имамо 172 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде