RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

ПОРАЛИСТ – ЕУ пројекат за очување природе у прекограничном подручју

Први заједнички састанак тима који је задужен за спровођење пројекта ПОРАЛИСТ одржан је у Бијелом Пољу 22. фебруара 2019. године.  Пројекат ПОРАЛИСТ – Протективна опсерваторија регионалног ареала лековитог биља као живе инфраструктуре одрживог туризма, одобрен је у оквиру првог позива ИПА ИИ Програма прекограничне сарадње Србија-Црна Гора 2014-2020, који кофинансира Европска унија.  Спроводе га Регионална развојна агенција Златибор из Ужица, Институт за проучавање лековитог биља др Јосиф Панчић из Београда и Невладина организација Мултимедијал Монтенегро из Бијелог Поља. 

Пројектне активности обухватају територију суседних општина Пријепоље и Бијело Поље и спроводе се са циљем да се на прекограничном подручју успостави заједнички модел који ће допринети адекватној валоризацији природних ресурса  и њиховом одрживом коришћењу у функцији социо-економског напретка  локалних заједница. Кроз активности које ће се реализовати током 18 месеци, биће успостављена регионална опсерваторија и унапређен систем заштите, сакупљања и одрживе комерцијализације лековитог биља у таргетираном подручју. Локално становништво биће укључено у све фазе реализације пројекта, а кроз рад са стручњацима Института др Јосиф Панчић  добиће прилику да унапреди знања из области сакупљања лековитог биља,  чија ће комерцијализација и стављање у функцију одрживог туризма, допринети економском развоју прекограничног подручја.

Први састанак био је прилика да представници пројектног тима из 3 партнерске институције размене мишљења и договоре методологију реализације почетних активности које се односе на формирање општинских радних група као локалних тела за успостављање институционалног оквира за регионалну опсерваторију. У наредних месец дана организоваће се састанци са локалним актерима и општинским руководствима како би се на почетку обезбедила подршка локалних власти, које ће се потписивањем Меморандума о сарадњи обавезати на заједничко деловање и интегрисано управљање природним ресурсима у прекограничном подручју. На тај начин, креираће се предуслови за почетак рада стручњака Института Јосиф Панчић, који ће током теренског рада у планинским пределима Пријепоља и Бијелог Поља мапирати постојеће  врсте лековитог биља и одржати тренинге за локално становништво, а затим и припремити низ корисних брошура и приручника о лековитом биљу.

Избор из конкурса

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ НА МЕЂУНАРОДНОМ САЈМУ РОБНИХ МАРКИ У СЈЕДИЊЕНИМ АМЕРИЧКИМ ДРЖАВАМА „PLMA CHICAGO“ У ЧИКАГУ, САД

Развојна агенција Србије и Привредна комора Србије по први пут организују наступ српских привредника у оквиру националног штанда Србије на међународном сајму робних марки „PLMA CHICAGO“ који се одржава у Чикагу, САД, у периоду од 15. до 17. новембра 2020. године.

Наступ на међународном сајму омогућава излагачима да представе своје производе и пласирају их на нова тржишта, као и да поспеше постојеће и стекну нове пословне контакте.
 

Избор из вести

Продужетак конкурса РАС-а

Развојна агенција Србије (РАС) обавештава да је због ванредног стања, уведеног у циљу спречавања ширења вируса ЦОВИД-19, продужено трајање Јавног позива за учешће у Програму подршке за улазак у ланце добављача мултинационалних компанија у 2020. години, за додатних 60 дана.

У складу са ванредним стањем И мерама сузбијања епидемије вируса ЦОВИД 19, обавеставамо вас да смо продузили трајање ЈП за Програм стандардизоване услуге менторинга за секторе прерадјивацке индустрије, на 10.јун 2020.

 

Тренутна посета

Имамо 402 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде