RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

ПОРАЛИСТ – ЕУ пројекат за очување природе у прекограничном подручју

Први заједнички састанак тима који је задужен за спровођење пројекта ПОРАЛИСТ одржан је у Бијелом Пољу 22. фебруара 2019. године.  Пројекат ПОРАЛИСТ – Протективна опсерваторија регионалног ареала лековитог биља као живе инфраструктуре одрживог туризма, одобрен је у оквиру првог позива ИПА ИИ Програма прекограничне сарадње Србија-Црна Гора 2014-2020, који кофинансира Европска унија.  Спроводе га Регионална развојна агенција Златибор из Ужица, Институт за проучавање лековитог биља др Јосиф Панчић из Београда и Невладина организација Мултимедијал Монтенегро из Бијелог Поља. 

Пројектне активности обухватају територију суседних општина Пријепоље и Бијело Поље и спроводе се са циљем да се на прекограничном подручју успостави заједнички модел који ће допринети адекватној валоризацији природних ресурса  и њиховом одрживом коришћењу у функцији социо-економског напретка  локалних заједница. Кроз активности које ће се реализовати током 18 месеци, биће успостављена регионална опсерваторија и унапређен систем заштите, сакупљања и одрживе комерцијализације лековитог биља у таргетираном подручју. Локално становништво биће укључено у све фазе реализације пројекта, а кроз рад са стручњацима Института др Јосиф Панчић  добиће прилику да унапреди знања из области сакупљања лековитог биља,  чија ће комерцијализација и стављање у функцију одрживог туризма, допринети економском развоју прекограничног подручја.

Први састанак био је прилика да представници пројектног тима из 3 партнерске институције размене мишљења и договоре методологију реализације почетних активности које се односе на формирање општинских радних група као локалних тела за успостављање институционалног оквира за регионалну опсерваторију. У наредних месец дана организоваће се састанци са локалним актерима и општинским руководствима како би се на почетку обезбедила подршка локалних власти, које ће се потписивањем Меморандума о сарадњи обавезати на заједничко деловање и интегрисано управљање природним ресурсима у прекограничном подручју. На тај начин, креираће се предуслови за почетак рада стручњака Института Јосиф Панчић, који ће током теренског рада у планинским пределима Пријепоља и Бијелог Поља мапирати постојеће  врсте лековитог биља и одржати тренинге за локално становништво, а затим и припремити низ корисних брошура и приручника о лековитом биљу.

Избор из конкурса

JАВНИ ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ У ПРОГРАМУ ПОДРШКЕ ДИГИТАЛНОЈ ТРАНСФОРМАЦИЈИ ММСП

Развојна агенција Србије расписује Јавни позив у складу са Годишњим програмом рада Развојне агенције Србије за 2019. годину и Меморандумом о разумевању о спровођењу Програма подршке дигиталној трансформацији ММСП за 2019. годину закљученим са Немачком организацијом за међународну сарадњу (даље: GIZ).

Циљ Програма подршке дигиталној трансформацији ММСП је да се створи јасна инфраструктура за подршку ММСП у процесу дигиталне трансформације.

Овај процес захтева стратешки приступ, како у анализи постојећег стања, тако и у планирању будућих пословних активности. Један од кључних предуслова за успех и постизање пуног ефекта дигиталне трансформације је увођење нових пословних модела и принципа пословања заснованих на доступним дигиталним алатима.
 

Избор из вести

Пројекат Јавна својина за развој јавног сектора, промотивни видео

У циљу промоције пројектних резултата и значаја одговорног и ефикасног управљања јавном имовином града Ужица и општине Бајина Башта у оквиру пројекта "Јавна својина за развој јавног сектора", израђен је први промотивни спот.

Пројекат "Јавна својина за развој јавног сектора", који финансира Европска унија у оквиру грант шеме Програма Exchange 5. Програм Exchange 5 реализује Министарство државне управе и локалне самоуправе у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина, из средстава ИПА 2014, док је тело за уговарање Министарство финансија, Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније.

Спот можете погледати овде.

 

Тренутна посета

Имамо 205 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде