RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

ПОРАЛИСТ – ЕУ пројекат за очување природе у прекограничном подручју

Први заједнички састанак тима који је задужен за спровођење пројекта ПОРАЛИСТ одржан је у Бијелом Пољу 22. фебруара 2019. године.  Пројекат ПОРАЛИСТ – Протективна опсерваторија регионалног ареала лековитог биља као живе инфраструктуре одрживог туризма, одобрен је у оквиру првог позива ИПА ИИ Програма прекограничне сарадње Србија-Црна Гора 2014-2020, који кофинансира Европска унија.  Спроводе га Регионална развојна агенција Златибор из Ужица, Институт за проучавање лековитог биља др Јосиф Панчић из Београда и Невладина организација Мултимедијал Монтенегро из Бијелог Поља. 

Пројектне активности обухватају територију суседних општина Пријепоље и Бијело Поље и спроводе се са циљем да се на прекограничном подручју успостави заједнички модел који ће допринети адекватној валоризацији природних ресурса  и њиховом одрживом коришћењу у функцији социо-економског напретка  локалних заједница. Кроз активности које ће се реализовати током 18 месеци, биће успостављена регионална опсерваторија и унапређен систем заштите, сакупљања и одрживе комерцијализације лековитог биља у таргетираном подручју. Локално становништво биће укључено у све фазе реализације пројекта, а кроз рад са стручњацима Института др Јосиф Панчић  добиће прилику да унапреди знања из области сакупљања лековитог биља,  чија ће комерцијализација и стављање у функцију одрживог туризма, допринети економском развоју прекограничног подручја.

Први састанак био је прилика да представници пројектног тима из 3 партнерске институције размене мишљења и договоре методологију реализације почетних активности које се односе на формирање општинских радних група као локалних тела за успостављање институционалног оквира за регионалну опсерваторију. У наредних месец дана организоваће се састанци са локалним актерима и општинским руководствима како би се на почетку обезбедила подршка локалних власти, које ће се потписивањем Меморандума о сарадњи обавезати на заједничко деловање и интегрисано управљање природним ресурсима у прекограничном подручју. На тај начин, креираће се предуслови за почетак рада стручњака Института Јосиф Панчић, који ће током теренског рада у планинским пределима Пријепоља и Бијелог Поља мапирати постојеће  врсте лековитог биља и одржати тренинге за локално становништво, а затим и припремити низ корисних брошура и приручника о лековитом биљу.

Избор из конкурса

Програм интернационализације МСП у 2019. години

Развојна агенција Србије покреће Програм интернационализације малих и средњих предузећа у 2018. години, а у циљу креирања услова за остваривање извозних послова. Поред освајања нових тржишта и повећања присуства на постојећим тржиштима, циљ ове активности је брендирања Србије као повољне инвестиционе и пословне дестинације, успостављање приведних веза са иностранством и интеграција домаћих привредних друштава у међународне пословне токове. Осим малих и средњих привредних друштава овим програмом су такође обухваћена и велика привредна друштва. Програм ће бити реализован у периоду од децембра 2018. године до фебруара 2020. године.
 

Избор из вести

Представљање RеТex пројекта на Форуму градова и регија у Пољској

Од 4. до 6. јуна у граду Рзесзов (Пољска) одржан је Форум градова и регија – међународна конференција коју је организовало Министарство за инвестиције и развој Републике Пољске.

Главне теме Форума биле су прекогранична и територијална сарадња и улога локалних самоуправа у подстицању регионалног и локалног развоја. Део сесије у оквиру Форума организован је у сарадњи са мрежом НАЛАС – Мрежа удружења локалних власти југоисточне Европе.
 

Тренутна посета

Имамо 242 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде