RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

ПОРАЛИСТ – ЕУ пројекат за очување природе у прекограничном подручју

Први заједнички састанак тима који је задужен за спровођење пројекта ПОРАЛИСТ одржан је у Бијелом Пољу 22. фебруара 2019. године.  Пројекат ПОРАЛИСТ – Протективна опсерваторија регионалног ареала лековитог биља као живе инфраструктуре одрживог туризма, одобрен је у оквиру првог позива ИПА ИИ Програма прекограничне сарадње Србија-Црна Гора 2014-2020, који кофинансира Европска унија.  Спроводе га Регионална развојна агенција Златибор из Ужица, Институт за проучавање лековитог биља др Јосиф Панчић из Београда и Невладина организација Мултимедијал Монтенегро из Бијелог Поља. 

Пројектне активности обухватају територију суседних општина Пријепоље и Бијело Поље и спроводе се са циљем да се на прекограничном подручју успостави заједнички модел који ће допринети адекватној валоризацији природних ресурса  и њиховом одрживом коришћењу у функцији социо-економског напретка  локалних заједница. Кроз активности које ће се реализовати током 18 месеци, биће успостављена регионална опсерваторија и унапређен систем заштите, сакупљања и одрживе комерцијализације лековитог биља у таргетираном подручју. Локално становништво биће укључено у све фазе реализације пројекта, а кроз рад са стручњацима Института др Јосиф Панчић  добиће прилику да унапреди знања из области сакупљања лековитог биља,  чија ће комерцијализација и стављање у функцију одрживог туризма, допринети економском развоју прекограничног подручја.

Први састанак био је прилика да представници пројектног тима из 3 партнерске институције размене мишљења и договоре методологију реализације почетних активности које се односе на формирање општинских радних група као локалних тела за успостављање институционалног оквира за регионалну опсерваторију. У наредних месец дана организоваће се састанци са локалним актерима и општинским руководствима како би се на почетку обезбедила подршка локалних власти, које ће се потписивањем Меморандума о сарадњи обавезати на заједничко деловање и интегрисано управљање природним ресурсима у прекограничном подручју. На тај начин, креираће се предуслови за почетак рада стручњака Института Јосиф Панчић, који ће током теренског рада у планинским пределима Пријепоља и Бијелог Поља мапирати постојеће  врсте лековитог биља и одржати тренинге за локално становништво, а затим и припремити низ корисних брошура и приручника о лековитом биљу.

Избор из конкурса

ЈАВНИ ПОЗИВ за доделу бесповратних средстава у оквиру ПРОГРАМА ПОДРШКЕ МАЛИМ ПРЕДУЗЕЋИМА ЗА НАБАВКУ ОПРЕМЕ

Програм подршке малим предузећима за набавку опреме у 2019. години (у даљем тексту: Програм) спроводи Министарство привреде (у даљем тексту: Министарство) у сарадњи са Развојном агенцијом Србије (у даљем тексту: Развојна агенција) и одабраним пословним банкама и лизинг компанијама:


1.      БАНКА ПОШТАНСКА ШТЕДИОНИЦА АКЦИОНАРСКО ДРУШТВО, Београд
2.      PROCREDIT БАНКА А.Д. Београд

3.      ERSTE BANK А.Д. Нови Сад

4.      EUROBANK АКЦИОНАРСКО ДРУШТВО, Београд

5.      CRÉDIT AGRICOLE БАНКА СРБИЈА, А.Д. Нови Сад
6.      ХАЛКБАНК, Београд
1.      RAIFFEISEN LEASING ДОО Београд

2.      UNICREDIT LEASING ДОО Београд

Укупно расположива средства за реализацију Програма износе 1.000.000.000,00 динара. Општи циљ Програма јесте јачање конкурентности привредних субјеката, унапређење њиховог пословања и интернационализације, као и креирање нових радних места кроз инвестиције у опрему.

 

Избор из вести

Изабрани најбољи ментори Србије на додели признања “Ментор Аwард 2018” у организацији Развојне агенције Србије и Јапанске агенције за међународну сарадњу

Београд, 07.јун 2019 - Признање „МЕНТОР АWАРД 2018“ најуспешнијим менторима Србије ове године додељено је у 2 категорије, за зрела предузећа и за почетнике, а најбољи ментор у обе категорије  је Љиљана Марковић из Регионалне агенције за развој и европске интеграције Београд.  Друго место у категорији зрелих предзећа заузео је Бранко Брковић из Регионалне агенције за развој источне Србије, а у категорији старт уп фирми другу позицију освојила је Милица Чукарић из Регионалне агенције за економски развој Шумадије и Поморавља. Треће место у категорији зрелих предузећа деле Наташа Јовановић из Регионалне развојне агенције "Златибор" и Саша Дедеић из Регионалне развојне агенције „Браничево-Подунавље“ који је такође заузео и треће место у категорији старт уп предузећа.
 

Тренутна посета

Имамо 219 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде