RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

Основана радна група за лековито биље и очување биодиверзитета у општини Пријепоље

Састанак на којем је формално успостављена радна група у оквиру пројекта ПОРАЛИСТ, који се спроводи у Пријепољу и Бијелом Пољу, одржан је 14. новембра у Дому културе у  Пријепољу. Била је ово прилика да се релевантни актери који директно или индиректно утичу на сектор очувања биодиверзитета и лековитог биља, детаљније упознају са планираним активностима на подручју њихове локалне заједнице и циљевима успостављања овог радног тела. 


Радне групе у Пријепољу и Бијелом Поље чиниће заједничку међуопштинску радну групу, која ће радити на успостављању механизама за одрживо планирање и коришћење природних ресурса, као и на јачању преговарачке моћи у односу на национални ниво. Планирани радни састанци подразумевају интерактивне методе заједничког рада, размену мишљења, знања, искустава и активну дискусију у области лековитог биља како би се дошло до креирања Акционог плана и препорука за заједничке моделе вредновања природних ресурса и њихову одрживу употребу.

На састанку су учествовали представници општине Пријепоље, туристичке организације, удружења која се баве заштитом природе, успешних привредника и индивидуалних произвођача који праве производе на бази лековитог биља. У име општине домаћина, присутнима се обратио Станко Кијановић, заменик председника општине Пријепоље који је изразио лично задовољство и подршку пројектним активностима. Он је нагласио значај којим пројектне активности доприносе  успостављању веза и партнерстава између две прекограничне заједнице, што је потврђено и споразумом који су општине потписале на почетној конференцији пројекта.

Директор Регионалне развојне агенције Златибор, Славко Лукић је  указао  на значај укључивања ширег круга заинтересованих представника јавног, приватног и цивилног сектора на успостављању одрживих управљачких механизама заштићених природних подручја.

Током радног дела састанка, координатор пројекта, Тодора Алексић, говорила је о кључним задацима радне групе и плановима за наредни период, стављајући акценат на методе рада у погледу дефинисања тренутног чињеничног стања о расположивим биљним ресурсима, кључним проблемима са којима се сектор суочава, могућностима и циљевима које треба интегрисати у плански документ за очување и одрживо коришћење лековитог биља и биодиверзитета у целини.

Састанак је показао да је неопходно интензивирати дијалог између представника јавног, приватног и цивилног сектора, јер су комуникација и размена информација, основни предуслови за планирање и координацију у складу са стварним стањем и потребама локалне заједнице. У том контексту, подржана је иницијатива да се у општинском буџету за пољопривреду за наредну годину планирају средства која ће таргетирати област лековитог биља, у складу са правилником Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Пројекат ПОРАЛИСТ кофинасира Европска унија у оквиру финансијског инструмента за пружање претприступне помоћи за период 2014-2020 (ИПА ИИ) кроз Програм прекограничне сарадње Србија--Црна Гора 2014-2020, уз подршку Министарства за Европске Интеграције и Канцеларије за Европске интеграције Црне Горе. Уговор о суфинасирању средствима Европске уније потписан је са Министарством финансија Републике Србије - Сектором за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније (ЦФЦУ).

Избор из конкурса

Обуке запослених у јавном сектору за процену вредности јавне имовине

У оквиру пројекта "Јавна својина за развој јавног сектора", у понедељак и уторак, 24. и 25. фебруара 2020. године, у просторијама скупштинске сале општине Бајина Башта, биће организован први сет обука запослених у локалној самоуправи и јавним предузећима Бајине Баште за процену рачуноводствене вредности јавне имовине.

 

Избор из вести

Где набавити енергент на бази дрвне биомасе у Региону?

У претходном периоду Радна група за биомасу Златиборске области, уз подршку ГИЗ ДКТИ програма, реализовала је теренско истраживање и својеврсни попис свих произвођача, дистрибутера и трговаца енергентима на бази дрвне биомасе (цепано дрво, пелет, брикет, сечка, ћумур) који су регистровани и послују на територији 9 општина Златиборске области: Ариља, Бајине Баште, Чајетине, Косјерића, Нове Вароши, Пожеге, Прибоја, Пријепоља и Ужица. Након прикупљања свих података, ова база је урађена у форми картографског приказа и доступна је на интернет страници РРА Златибор.

 

Тренутна посета

Имамо 236 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде