RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

Основана радна група за лековито биље и очување биодиверзитета у општини Пријепоље

Састанак на којем је формално успостављена радна група у оквиру пројекта ПОРАЛИСТ, који се спроводи у Пријепољу и Бијелом Пољу, одржан је 14. новембра у Дому културе у  Пријепољу. Била је ово прилика да се релевантни актери који директно или индиректно утичу на сектор очувања биодиверзитета и лековитог биља, детаљније упознају са планираним активностима на подручју њихове локалне заједнице и циљевима успостављања овог радног тела. 


Радне групе у Пријепољу и Бијелом Поље чиниће заједничку међуопштинску радну групу, која ће радити на успостављању механизама за одрживо планирање и коришћење природних ресурса, као и на јачању преговарачке моћи у односу на национални ниво. Планирани радни састанци подразумевају интерактивне методе заједничког рада, размену мишљења, знања, искустава и активну дискусију у области лековитог биља како би се дошло до креирања Акционог плана и препорука за заједничке моделе вредновања природних ресурса и њихову одрживу употребу.

На састанку су учествовали представници општине Пријепоље, туристичке организације, удружења која се баве заштитом природе, успешних привредника и индивидуалних произвођача који праве производе на бази лековитог биља. У име општине домаћина, присутнима се обратио Станко Кијановић, заменик председника општине Пријепоље који је изразио лично задовољство и подршку пројектним активностима. Он је нагласио значај којим пројектне активности доприносе  успостављању веза и партнерстава између две прекограничне заједнице, што је потврђено и споразумом који су општине потписале на почетној конференцији пројекта.

Директор Регионалне развојне агенције Златибор, Славко Лукић је  указао  на значај укључивања ширег круга заинтересованих представника јавног, приватног и цивилног сектора на успостављању одрживих управљачких механизама заштићених природних подручја.

Током радног дела састанка, координатор пројекта, Тодора Алексић, говорила је о кључним задацима радне групе и плановима за наредни период, стављајући акценат на методе рада у погледу дефинисања тренутног чињеничног стања о расположивим биљним ресурсима, кључним проблемима са којима се сектор суочава, могућностима и циљевима које треба интегрисати у плански документ за очување и одрживо коришћење лековитог биља и биодиверзитета у целини.

Састанак је показао да је неопходно интензивирати дијалог између представника јавног, приватног и цивилног сектора, јер су комуникација и размена информација, основни предуслови за планирање и координацију у складу са стварним стањем и потребама локалне заједнице. У том контексту, подржана је иницијатива да се у општинском буџету за пољопривреду за наредну годину планирају средства која ће таргетирати област лековитог биља, у складу са правилником Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Пројекат ПОРАЛИСТ кофинасира Европска унија у оквиру финансијског инструмента за пружање претприступне помоћи за период 2014-2020 (ИПА ИИ) кроз Програм прекограничне сарадње Србија--Црна Гора 2014-2020, уз подршку Министарства за Европске Интеграције и Канцеларије за Европске интеграције Црне Горе. Уговор о суфинасирању средствима Европске уније потписан је са Министарством финансија Републике Србије - Сектором за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније (ЦФЦУ).

Избор из конкурса

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ У ПРОГРАМУ ПРУЖАЊА СТАНДАРДИЗОВАНЕ УСЛУГЕ МЕНТОРИНГА СЕКТОРИМА ПРЕРАЂИВАЧКЕ ИНДУСТРИЈЕ У 2020. ГОДИНИ, КОЈИ ЈЕ ДЕО ПРОГРАМА "УСПОСТАВЉАЊЕ И ПРОМОЦИЈА УСЛУГЕ МЕНТОРИНГА ЗА МАЛА И СРЕДЊА ПРЕДУЗЕЋА НА ЗАПАДНОМ БАЛКАНУ - ФАЗА 2"

У складу са ванредним стањем И мерама сузбијања епидемије вируса ЦОВИД 19, обавеставамо вас да смо продузили трајање ЈП за Програм стандардизоване услуге менторинга за секторе прерадјивацке индустрије, на 10.јун 2020.

Развојна агенција Србије (у даљем тексту: РАС) расписује Јавни позив за учешће у "Програму пружања стандардизоване услуге менторинга секторима прерађивачке индустрије у 2020. години", који је саставни део програма „Успостављање и промоција услуге менторинга за мала и средња предузећа на западном балкану – фаза 2“ (у даљем тексту: Програм) са циљем унапређења пословног амбијента и подршке несметаном развоју ММСПП која послују у оквиру сектора прерађивачке индустрије груписане у четири области и то: индустрија машина и опреме; прехрамбена индустрија; дрвна и индустрија намештаја и индустрија гуме и пластике. Јавни позив се објављује у складу са Годишњим програмом рада Развојне агенције Србије за 2020. годину.

Услуга менторинга је намењена микро, малим и средњим привредним друштвима и предузетницима и има за циљ развој пословања и смањење броја неуспешних привредних субјеката.

 

Избор из вести

Виртуелна конференција и Б2Б састанци - Applied Artificial Intelligence Conference 2020

Развојна агенција Србије, као део активности Европске мреже предузетништва, коорганизатор је конференције Applied Artificial Intelligence Conference 2020 и пословних састанака који ће бити одржани online 11. маја.

 

Тренутна посета

Имамо 418 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде