RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

Други заједнички састанак Међуопштинске радне групе

Други састанак Међуопштинске радне групе за лековито биље и очување биодиверзитета Пријепоља и Бијелог Поља, формиране у оквиру ПОРАЛИСТ пројекта на основу Меморандума о разумевању потписаном између две суседне прекограничне општине, одржан је у четвртак, 30. јануара 2020. године у Бијелом Пољу.


Избором руководства овог заједничког радног тела, формализована је будућа сарадња и деловање Међуопштинске радне групе (МОРГ) у правцу интегрисаног управљања лековитим биљем у општинама Пријепоље и Бијело Поље. Небојша Жунић, члан Општинског већа општине Пријепоље, изабран је за председника, док су Јасмина Балијагић, редовни професор Биотехничког факултета и Димитрије Дуловић, туристички водич из Бијелог Поља, изабрани за потпредседнике. 

Након кратког подсећања на  претходни састанак, учесници су кроз  дискусију наставили рад на дефинисању иницијалних корака у процесу стратешког планирања, на идентификацији кључних снага, слабости, прилика и претњи у сектору лековитог биља, што ће бити основа за израду  заједничког планског документ за очување, заштиту и одрживо коришћење природних ресурса. Иако је евидентно да подручја Пријепоља и Бијелог Поља имају велике потенцијале у овој области, учесници су истакли да велики проблем представља све мањи број становника у руралним подручјима који би могли бити потенцијални сакупљачи, као и неорганизован откуп сировина.

Имајући у виду изнете проблеме, чланови тима  Института Др Јосиф Панчић, предложили су да се на наредне састанке позову успешне фирме из Србије и Црне Горе које се баве дистрибуцијом  и прерадом лековитог биља, како би пренели своја искуства и са произвођачима са ове територије разменили информације о пословању у овом сектору. Следећи састанак међуопштинске радне групе биће одржан у Пријепљу.

Пројекат ПОРАЛИСТ кофинасира Европска унија у оквиру финансијског инструмента претприступне помоћи (ИПА II) кроз Програм прекограничне сарадње Србија-Црна Гора 2014-2020, а партнерски на територији општина Пријепоље и Бијело Поље, спроводе Регионална развојна агенција Златибор, Институт за проучавање лековитог биља „Др Јосиф Панчић“ и НВО Мултимедијал Монтенегро. Уговор за суфинансирање средствима Европске уније потписан је са Министарством финансија Републике Србије – Сектором за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније.

Избор из конкурса

Обуке запослених у јавном сектору за процену вредности јавне имовине

У оквиру пројекта "Јавна својина за развој јавног сектора", у понедељак и уторак, 24. и 25. фебруара 2020. године, у просторијама скупштинске сале општине Бајина Башта, биће организован први сет обука запослених у локалној самоуправи и јавним предузећима Бајине Баште за процену рачуноводствене вредности јавне имовине.

 

Избор из вести

ЈАВНИ ПОЗИВ за учешће у обукама из области агротуризма

Регионална развојна агенција Златибор и Академија струковних студија Западна Србија Одсек Ужице расписују

ЈАВНИ ПОЗИВ за учешће у обукама из области агротуризма

Програм обука из области агротуризма се реализује у оквиру Ерасмус плус пројекта 585833-EPP-1-2017-1-RS-EPPKA2-CBHE-JP ЛАНДС: "Следећа дестинација Балкан: развој агротуризма". Пројекат има за циљ изградњу капацитетa у високом образовању, тако да оно има активну улогу у развоју друштва које стреми побољшању квалитета живота у руралним областима кроз диверзификацију руралне економије.
 

Тренутна посета

Имамо 630 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде