RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

Допринос SHIPmEnTT-а успостављању система за подршку приватном сектору

У циљу успостављања ефикаснијег система за подршку приватном сектору и ширењу свести о значају права интелекетуалне својине као инструмента за повећање конкурентности, РРА Златибор је за посредничке организације , 10. октобра 2019. године организовала тематску радионицу  у оквиру пилот акција SHIPmEnTT пројекта.

Радионица је била намењена  развојним агенцијама, кластерима, удружењима предузетника, привредним коморама, инкубаторима и свима онима који пружају неке врсте услуга за МСП сектор. Подизање свести и коришћење права интелектуалне својине су важни аспекти пословања, а веома мали број организација има капацитета да својим клијентима пружи информације или их упути на праву адресу уколико имају проблем или питање у вези са својим пословањем. Због тога су на данашњој радионици, поред информација о пројекту, учесници могли да чују више о врстама права интелектуалне својине, индустријском дизајну, жиговима, ознакама географског порекла, патентима итд.

Посебна тема  на радионици били су извори финансирања, јер недостатак средстава МСП сектор наводи као један од основних узрока слабијег развој бизниса, увођења иновација и интернационализације пословања. Поред домаћих фондова и подршке која се обезбеђује преко Фонда за иновациону делатност, МСП сектор у Србији може да конкурише и за ЕУ средства, и то из програма HORIZON 2020 и COSME. Ови програми донирају значајна финансијска средства, али због сложених процедура веома амли број фирми се усуди да за њих конкурише. Зато је важно оспособити организације за подршку и упознати их са детаљима, како би могле да одговоре на захтеве приватног сектора.

Учесници радионице су се сложили да су овакви скупови неопходни, али би много значајније било када би се сваком програму посветила посебна радионица, управо због комплексности документације и елаборације самог пројекта са којим се конкурише.

Учесници су упознати и са карактеристикама SHIPmEnTT платформе која би до краја године требало да буде оперативна, а која ће бити важан извор различитих информација, како за посредничке прганизације, тако и за приватни сектор.

Избор из конкурса

Јавни позив за учешће на међународном сајму SIAL у Паризу

Развојна агенција Србије и Привредна комора Србије организују наступ српских привредника у оквиру националног штанда Србије на једном од најзначајнијих међународних сајмова прехрамбене индустрије „SIAL“ који се одржава у Паризу, Француска, у периоду од 18. до 22. октобра 2020. године.
 

Избор из вести

Такмичење за најбољу технолошку иновацију у Србији

Основне информације о организацији националног Такмичења за најбољу технолошку иновацију у Србији

Такмичење за најбољу технолошку иновацију у Србији, као државни пројекат, непрекидно се одржава почев од 2005. године за сваку календарску годину, тако што се почетком године објави почетак, а у периоду април-новембар врше се обуке и провере достигнутог нивоа такмичарских тимова. Финале са шест најбоље пласираних трочланих тимова одржава се, по традицији,  22. децембра, од 20.00 h, у директном преносу на РТС-у.
Иноватори из Републике Српске укључени су од 2007. године у јединствени систем такмичења за обе српске државе.
Носилац Такмичења је ресорно министарство науке Републике Србије, у коме је по замисли координатора, оно и успостављено крајем 2004. године. У реализацију, у одређеним фазама, укључени су и ресорно министарство науке  Републике Српске, Привредне коморе Србије и Републике Српске, Фонд за иновациону делатност, Завод за интелектуалну својину, Стална конференција градова и општина, Новосадски сајам и Београдски сајам. Званични медијски партнер, је РТС, док РТВ, РТРС, као и сви други медији са националном, регионалном или локалном фреквенцијом, пружају подршку реализацији читавог пројекта.

 

Тренутна посета

Имамо 450 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде