RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

SHIPmEnTT за МСП сектор – Како до фондова?

У склопу пилот акција за МСП сектор, у петак, 6.12.2019. године, РРА Златибор је организовала радионицу на тему извора финансирања. Како се недостатак средстава  препознаје као један од основних проблема приватног сектора за унапређење пословања, фирме из Златиборског округа имале су прилику да се током овог скупа упознају са могућностима за конкурисање за средства из домаћих  и страних фондова.

На радионици су представљени програм за подстицање предузетништва у 2019. години, програм за набавку опреме, као и стандардизоване услуге менторинга секторима прерађивачке индустрије које Министарство привреде спроводи преко Развојне агенције Србије и мреже акредитованих регионалних развојних агенција. Од националних фондова, приватном сектору су доступна и средства за почетнике, а за фирме које дуже посују, постоји могућност добијања финансисјких средстава за учешће на сајмовима, што је од кључне важности за  интернационализацију пословања. Представљен је и програм Фонда за иновациону делатност, који обезбеђује значајна средства п за комерцијализацију истраживања и развоја преко европских претпирступних фондова.

Што се тиче осталих међународних програма који финансирају иновативне пројекте и подстичу развој пословања, на радионици су представљени европски фондови, HORIZON 2020 и COSME. Мали број фирми из Србије конкурише за ове фондове, управо због недовољног познавања правила и процедура, које су значајно захтевније у односу на домаће конкурсе. Због тога је потребно специјализовати услуге посредничких организација и оспособити их да фирмама пруже не само информације, већ и комплетну подршку у припреми апликација за конкурисање.

Радионица је била изузетно добро посећена, што говори у прилог заинтересованости приватног сектора за ову тему. Учесници радионице су позвани да кандидјују своје иновативне пројекте и искористе могућност да преко SHIPmEnTT платформе остваре сарадњу са научно-истраживачким институцијама или потенцијалним инвеститорима.

Избор из конкурса

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ НА МЕЂУНАРОДНОМ САЈМУ РОБНИХ МАРКИ У СЈЕДИЊЕНИМ АМЕРИЧКИМ ДРЖАВАМА „PLMA CHICAGO“ У ЧИКАГУ, САД

Развојна агенција Србије и Привредна комора Србије по први пут организују наступ српских привредника у оквиру националног штанда Србије на међународном сајму робних марки „PLMA CHICAGO“ који се одржава у Чикагу, САД, у периоду од 15. до 17. новембра 2020. године.

Наступ на међународном сајму омогућава излагачима да представе своје производе и пласирају их на нова тржишта, као и да поспеше постојеће и стекну нове пословне контакте.
 

Избор из вести

БЕСПЛАТНА УСЛУГА МЕНТОРИНГА ОД ВЕЛИКОГ ЗНАЧАЈА ЗА ПРИВРЕДНИКЕ

БЕОГРАД, 21. мај 2020. године: Развојна агенција Србије (РАС) је расписала Јавни позив за спровођење стандардизоване услуге менторинга, који се објављује у складу са Програмом Министарства привреде - Стандардизовани сет услуга (ССУ) за микро, мала и средња предузећа и предузетнике у 2020. години, који се реализује преко акредитованих регионалних развојних агенција (АРРА).

Јавни позив је отворен до 3. јула 2020, укупан буџет износи 6.000.000,00 динара, а крајњих рок завршетка пројекта је 31. децембар 2020.

Циљ пројекта јесте да се привредним субјектима пружи сва могућа подршка за развој и даљи напредак, и да се смањи број привредних субјеката и задруга које неуспешно послују у Србији. 
 

Тренутна посета

Имамо 638 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде